Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε «πολιτική μπλόφα» τις αμερικανικές δηλώσεις περί «στρατιωτικής επιλογής» σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο για μια «κρίσιμη μάχη κατά των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος».

«Προειδοποιούμε ότι σε περίπτωση που οι δυνάμεις μας δεχθούν επίθεση από μία περιοχή, όλοι οι στόχοι της περιοχής αυτής θα δεχθούν επίθεση. Δεν τρέφουμε καμιά εχθρότητα προς τις χώρες της περιοχής, αλλά αν δεχτούμε επίθεση, από αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, θα στοχεύσουμε εναντίον τους και θα τους επιτεθούμε», δήλωσε ο στρατηγός Χάσαν Φιρουζαμπάντι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες πρόκειται να επαναληφθούν τη Δευτέρα στη Βιένη.

Οι διαπραγματεύσεις που πιθανόν να διαρκέσουν περισσότερο από έξι μήνες αναμένεται να επιτρέψουν τη σύναψη τελικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν έχει στρατιωτικό χαρακτήρα και σε αντάλλαγμα θα αρθούν όλες οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ισλαμική Δημοκρατία από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Την τελευταία δεκαετία, οι Αμερικανοί εξέτασαν τη στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν, μετέφεραν δυνάμεις τους στην περιοχή, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν (να επιτεθούν στο Ιράν) και ξαναέφυγαν», τόνισε.

Ο στρατηγός Φιρουζαμπάντι χαρακτήρισε «πολιτική μπλόφα» τις δηλώσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν, την οποία έχουν αναφέρει επανειλημμένα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις, κυρίως στη Σαουδική Αραβία, στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, στην Τουρκία.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες ότι η στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν είναι «μια ψευδαίσθηση».

«Δηλώνω σαφώς σε όσους έχουν την ψευδαίσθηση πως υπάρχει στο τραπέζι τους η επιλογή μιας απειλής κατά της χώρας μας ότι πρέπει να αλλάξουν γυαλιά, καθώς η επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν δεν υπάρχει σε κανένα τραπέζι στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί σε ομιλία του με την ευκαιρία της 35ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει πως σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ είναι έτοιμες και προετοιμασμένες να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».