Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες στην επαρχία αλ Άνμπαρ του Ιράκ, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στη χώρα από το αποκορύφωμα της θρησκευτικής βίας πριν από επτά χρόνια, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στην επαρχία αυτή, στην οποία οι σουνίτες αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού και η οποία γειτονεύει με τη Συρία, ο στρατός και η αστυνομία διεξάγουν από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2013 επιχειρήσεις για να ανακαταλάβουν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται ιδίως με μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), ένα ισχυρό κίνημα οπαδών του ιερού πολέμου, καθώς και ένοπλα μέλη φυλών οι οποίες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

«Κατά την διάρκεια των έξι τελευταίων εβδομάδων έως και 300.000 Ιρακινοί, ήτοι 50.000 οικογένειες, εκτοπίστηκαν λόγω της ανασφάλειας στις περιοχές (των πόλεων) Ράμαντι και Φαλούτζα», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ανακοίνωσή της η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου ολόκληρες συνοικίες της Ράμαντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας αλ Άνμπαρ, καθώς και ολόκληρη η κοντινή πόλη Φαλούτζα καταλήφθηκαν από αντάρτες.

«Η πλειονότητα των εκτοπισμένων προσέφυγε σε επαρχίες κοντινές στην αλ Άνμπαρ, ενώ περίπου 60.000 πρόσωπα πήγαν σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά», διευκρίνισε η Αρμοστεία στην ανακοίνωσή της.

Οι εκτοπισμένοι της αλ Άνμπαρ προστίθενται στους πάνω από 1,1 εκατ. συμπατριώτες τους οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της βίας και δεν έχουν επιστρέψει ως και σήμερα στα σπίτια τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατά την διάρκεια του θρησκευτικού εμφυλίου πολέμου της περιόδου 2006-2007, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν ακόμη ανεπτυγμένες στη χώρα αυτή, στην οποία εισέβαλαν το 2003.

Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κάλεσε επανειλημμένα τους κατοίκους της επαρχίας αλ Άνμπαρ να «πάρουν θέση» εναντίον των ανταρτών, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να τερματιστεί αυτό το ζήτημα και να τερματιστεί η παρουσία των συμμοριών» στην περιοχή αυτή.

Το Σάββατο ο κυβερνήτης της επαρχίας αλ Άνμπαρ, ο Άχμεντ αλ Ντουλάιμι, έδωσε στους αντάρτες στην Ράμαντι και στη Φαλούτζα διορία μίας εβδομάδας να παραδώσουν τα όπλα σε αντάλλαγμα για μια αμνηστία.