Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και τροφίμων της Κροατίας και της Σλοβενίας προκειμένου να διεκδικήσουν την πιστοποίηση των προϊόντων τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία επιβεβαίωσαν ο Κροάτης υπουργός Γεωργίας Τίχομιρ Γιακοβίνα και ο Σλοβένος ομόλογός του Ντεγιάν Ζιντάν, σε συνάντηση εργασίας που είχαν χθες στο Βαραζντίν, κροατική πόλη κοντά στον ποταμό Ντράβα, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Ο κ. Γιακοβίνα επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο για την προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, προσθέτοντας ότι "οι παραγωγοί μας μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινά προϊόντα υπό την ίδια ονομασία, τα οποία σηματοδοτούν ολόκληρη την περιοχή".

"Εμείς ως υπουργοί θα υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία και οι υπηρεσίας μας θα παρέχουν στους παραγωγούς τεχνική υποστήριξη" είπε, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει μία λίστα προϊόντων εν αναμονή καταχώρισης στο καθεστώς "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζιντάν διευκρίνισε ότι οι Κροάτες και Σλοβένοι παραγωγοί θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να καθορίσουν τον τρόπο κοινής καταχώρισης των προϊόντων τους.

Οι υπουργοί παραδέχθηκαν, πάντως, ότι μεταξύ των δύο χωρών εκκρεμεί το ζήτημα της καταχώρισης του προσούτο Istria, ενώ σε διαμάχη βρίσκονται και σχετικά με το σλοβενικό αίτημα στην ΕΕ για πιστοποίηση ΠΟΠ στο λουκάνικο "kranjska klobasa".

"Μήλον της έριδος" αποτελεί και το κρασί "Teran", καθώς η Σλοβενία εξασφάλισε την καταχώρισή του στην ΕΕ ως προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και συνεπώς αξιώνει να μην πωλείται στη Σλοβενία ή σε άλλες χώρες κανένα κροατικό κρασί με αυτή την επωνυμία.

Terrano ή Teran είναι μία σλοβενική, κροατική και ιταλική ποικιλία μαύρων σταφυλιών. Το κρασί που παράγεται από την ποικιλία αυτή αποκτά τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα μόνο όταν το προϊόν καλλιεργείται σε κοκκινόχωμα εδάφη (terra rossa), χαρακτηριστικά μιας πολύ περιορισμένης περιοχής στο οροπέδιο Κρας, στη νοτιοδυτική Σλοβενία.