Την ώρα που η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διαπραγματεύονται στη Γενεύη για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, στο εσωτερικό της χώρας οι Σύροι πεθαίνουν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος, τον Μάρτιο του 2010, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 4.959 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες, από την 22η Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων, ως την 11η Φεβρουαρίου, σημείωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Αφού καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νεκρών από τότε που ξεκίνησε η επανάσταση, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί να ανασταλούν οι συζητήσεις της Γενεύης 2, αν αυτές δεν συνοδευτούν από την άμεση παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», αναφέρει η οργάνωση με έδρα το Λονδίνο.

Ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι κατά μέσο όρο 236 άνθρωποι σκοτώνονταν κάθε ημέρα στο διάστημα αυτό.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μέσος όρος που είχαμε μέχρι στιγμής. Σε άλλες περιόδους, ενδέχεται να υπήρχε μία ημέρα με ιδιαίτερα υψηλό απολογισμό, όμως την επόμενη ημέρα θα ήταν μικρότερος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Παρατηρητήριο εκτίμησε ότι σχεδόν το ένα τρίτο όσον σκοτώθηκαν ήταν πολίτες, ενώ τουλάχιστον οι 515 εξ αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή επιθέσεις του πυροβολικού.