Έντονα καιρικά φαινόμενα και σφοδροί άνεμοι που φτάνουν τα 177 χιλιόμετρα την ώρα πλήττουν τη Βρετανία.

Μέχρι στιγμής η Ουαλία έχει πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία, καθώς υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε στέγες κτιρίων, ενώ περίπου 120.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Εξάλλου, περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στην Ιρλανδία, κυρίως στις κομητείες του Κορκ και του Κέρι, βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν καταιγίδες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετέδωσε το δίκτυο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ESB.

Την ίδια ώρα προβλήματα εμφανίστηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς τα τραίνα στη δυτική Βρετανία είναι καθηλωμένα. 

Χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν στο Μπέρκσιρ και το Σάρεϊ όταν ο ποταμός Τάμεσης υπερχείλισε, όπως και στο Σόμερσετ, όπου κάποιες περιοχές παραμένουν βυθισμένες κάτω από το νερό για περισσότερο από ένα μήνα.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ υπάρχουν αναφορές για περιστατικά λεηλασιών.

Τουλάχιστον 2000 στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην κατασκευή αναχωμάτων με σακιά γεμισμένα με άμμο και στις επιχειρήσεις αρωγής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Πολ Λέινστερ δήλωσε ότι οι πλημμύρες θα μπορούσαν να φθάσουν σε επίπεδα πρωτοφανή από το 1947 σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Παρότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως θα κάνει οτιδήποτε δυνατό για να βοηθήσει τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών, πηγές που επικαλείται το Sky News, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν πόροι για την ανακούφιση των πολιτών, των οποίων οι περιουσίες έχουν σοβαρές βλάβες ή έχουν καταστραφεί.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας κήρυξε κόκκινο συναγερμό για την Ουαλία και τη βορειοδυτική Βρετανία, αναφέροντας ότι οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν υλικές ζημιές και προειδοποιώντας τους πολίτες να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν.