current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση05:13

Έτοιμοι για «μετωπική σύγκρουση» Ενρίκο Λέτα και Ματέο Ρέντσι

Ο Ενρίκο Λέτα θα παραμείνει πρωθυπουργός, ο Ματέο Ρέντσι θα τον διαδεχθεί ή οι Ιταλοί θα ξανακληθούν να εκλέξουν κυβέρνηση; 

Δημοσίευση 05:13’
αρθρο-newpost

Ο Ενρίκο Λέτα θα παραμείνει πρωθυπουργός, ο Ματέο Ρέντσι θα τον διαδεχθεί ή οι Ιταλοί θα ξανακληθούν να εκλέξουν κυβέρνηση; 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Ο Ενρίκο Λέτα θα παραμείνει πρωθυπουργός, ο Ματέο Ρέντσι θα τον διαδεχθεί ή οι Ιταλοί θα ξανακληθούν να εκλέξουν κυβέρνηση; Σε μερικές ώρες από τώρα θα υπάρξει απάντηση στα βασανιστικά αυτά ερωτήματα, με το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία να έχει πάρει για ακόμα μία φορά «φωτιά» και τη σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) να αναμένεται σφοδρή

Η ηγετική ομάδα του PD, αποτελούμενη από 140 στελέχη, θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να στηρίζει τον Λέτα, που προέρχεται από τις τάξεις του, ενώ η σεναριολογία που θέλει τον Ρέντσι να αντικαθιστά τον πρωθυπουργό έχει «φουντώσει» για τα καλά. Η έμμεση, έως τώρα, κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο άνδρες αναμένεται να κορυφωθεί, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή τους συνάντηση -διάρκειας μίας ώρας- που δεν γεφύρωσε το χάσμα, αν και χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής». 

Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και από τον Δεκέμβριο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του και «γλυκοκοιτάζει» τον πρωθυπουργικό θώκο, την ώρα που ο Λέτα δεν σκοπεύει να κάνει βήμα πίσω. 

Τις πιέσεις ενίσχυσε το αίτημα του εκπροσώπου της Επιλογής Πολιτών (του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου) στην Βουλή, Αντρέα Ρομάνο, που κάλεσε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό. Ο Ενρίκο Λέτα δεν φαίνεται να πτοείται από την σεναριολογία που τον φέρνει εκτός πρωθυπουργίας, αλλά αντιθέτως κάνει σχέδια για το μέλλον. Παρουσίασε χθες την πρότασή του για το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης συμμαχίας, το οποίο προβλέπει μέτρα με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση, την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και την τροποποίηση του ιταλικού πολιτικού συστήματος. 

Παράλληλα, έριξε «καρφιά» προς τον φιλόδοξο Ρέντσι τονίζοντας πως «οι κυβερνήσεις στην φάση αυτή μπορούν να συγκροτηθούν μόνον με συμφωνία κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως έγινε και με την δική του» και άρα «τα κόμματα, αρχίζοντας από το δικό του, με τον γραμματέα Ματέο Ρέντσι, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». 

Αναφερόμενος στον επικεφαλής του PD, ο Λέτα τόνισε ακόμη ότι «ο καθένας πρέπει να πει τι πρόκειται να κάνει. Ιδίως εκείνοι που θέλουν να τον αντικαταστήσουν». 

Στα σενάρια που παίζουν, εκτός από την αντικατάσταση του Λέτα από τον Ρέντσι με τη διατήρηση του ίδιου κυβερνητικού σχήματος, είναι και ο ανασχηματισμός με την είσοδο στελεχών του Ρέντσι στην κυβέρνηση, καθώς και η προκήρυξη νέων εκλογών. Το τελευταίο ενδεχόμενο χαρακτηρίσθηκε από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο ως «ανοησίες». 

Η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης, ζήτησε από το Δημοκρατικό Κόμμα να αποσαφηνίσει ποια είναι η επίσημη θέση του όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης. Η απάντηση σύντομα.


σχετικα αρθρα