Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι στηρίζει τον στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στη διεκδίκηση της αιγυπτιακής προεδρίας, σημειώνοντας ότι «γνωρίζει» την επιθυμία του να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα στη χώρα του.

Από την αιγυπτιακή πλευρά, πάντως, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση για το θέμα.

Ο στρατάρχης, υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης ηγήθηκε της πραξικοπηματικής ανατροπής του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, ενώ το νέο σύνταγμα της χώρας, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, προβλέπει εκλογές μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2014.

Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε: «Γνωρίζω ότι εσείς, κύριε υπουργέ Άμυνας, έχετε αποφασίσει να κατέλθετε υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου. Σας εύχομαι καλή τύχη εκ μέρους όχι μόνο εμού, αλλά και εκ μέρους του ρωσικού λαού».

Ο στρατάρχης Σίσι βρίσκεται στη Μόσχα για να οριστικοποιήσει μια συμφωνία για αγορά όπλων από τη Ρωσία συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία επήλθε μετά τη μερική διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής  βοήθειας στην Αίγυπτο λόγω του πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Η επίσκεψή μας προσφέρει τη δυνατότητα για μια νέα αρχή στην ανάπτυξη της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας. Ελπίζουμε να επιταχυνθεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σίσι.