Συναγερμό έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα οι δηλώσεις που έγιναν από τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας «BDP (Κόμμα Δημοκρατίας και Ειρήνης)», Σελαχατίν Ντεμιρτάς με αφορμή τις δημοτικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν στην Τουρκία στις 30 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιαρμπακίρ, ζήτησε από τους Κούρδους των νοτιοανατολικών περιοχών, να ψηφίσουν τους υποψήφιους που ανήκουν στον φιλοκουρδικό κόμμα έτσι ώστε μετά τις εκλογές να υπάρχουν σε όλη την νοτιοανατολική Τουρκία δικοί τους άνθρωποι.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε , θα στηριχτεί περισσότερο η αναγγελία της ανακήρυξης της αυτονομίας των κουρδικών περιοχών.

Ο Ντεμιρτάς δεν παρέλειψε να δηλώσει ανοιχτά ότι μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας οι νέες κουρδικές αρχές θα προστατέψουν τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των μειονοτήτων. Θα ανακηρύξουν σαν επίσημη γλώσσα των περιοχών την κουρδική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει προστασία και για τις άλλες γλώσσες των περιοχών αυτών, όπως Αρμενικά, Αραβικά και Ασσυριακά.

Τέλος, κατηγόρησε το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν ότι δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του για την παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους και πρόσθεσε ότι η υπομονή των Κούρδων έχει εξαντληθεί και ότι έχουν πάρει την οριστική απόφαση να προχωρήσουν στην ανακήρυξη της αυτονομίας τους.

Υπενθυμίζουμε πως οι Κούρδοι στην Συρία και στο Ιράκ έχουν ήδη προχωρήσει στην δική τους αυτονομία οπότε δεν αποκλείεται ένωση των κουρδικών πληθυσμών πολύ σύντομα κάτω από ένα ενιαίο κράτος, οποίο θα είναι απόλυτα συμμαχικό ως προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ!

Γ. Κοκ.