current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση20:33

Άνοιξαν τα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας μετά την άρση του μπλόκου από τους μεταφορείς

Τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μια βουλγαρική νταλίκα πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία από τη δίοδο “Καπιτάν Αντρέεβο – Χαμζά Μπεϊλι”, γεγονός που σήμανε ουσιαστικά και την άρση του μπλόκου που είχαν στήσει μικρομεσαίες μεταφορικές εταιρείες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Δημοσίευση 20:33’
αρθρο-newpost

Τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μια βουλγαρική νταλίκα πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία από τη δίοδο “Καπιτάν Αντρέεβο – Χαμζά Μπεϊλι”, γεγονός που σήμανε ουσιαστικά και την άρση του μπλόκου που είχαν στήσει μικρομεσαίες μεταφορικές εταιρείες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μια βουλγαρική νταλίκα πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία από τη δίοδο “Καπιτάν Αντρέεβο Χαμζά Μπεϊλι“, γεγονός που σήμανε ουσιαστικά και την άρση του μπλόκου που είχαν στήσει μικρομεσαίες μεταφορικές εταιρείες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, η εξέλιξη αυτή στάθηκε δυνατή χάρη στις εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας.

Όπως δήλωσε στο ΒΝΤ η αρμόδια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντανιέλα Μπόμπεβα, η βουλγαρική πλευρά δέχτηκε το αίτημα να παραχωρήσει εφάπαξ τις μισές άδειες για διαδρομές τράνζιτ μέσω της επικράτειας της Βουλγαρίας εντός του 2014, ενώ η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να επανεγκρίνει τις άδειες των Βούλγαρων μεταφορέων, οι οποίες ακυρώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου κατόπιν μονόπλευρης απόφασης της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τη Βουλγάρα αξιωματούχο, οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν στο εγγύς μέλλον να πετύχουν μακροπρόθεσμη επίλυση των διαφορών τους σχετικά με τις άδειες οδικών μεταφορών, ένα θέμα που αποτέλεσε αφορμή για να κλείσουν τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους 12 μήνες τα κοινά σύνορα των δύο χωρών από δυσαρεστημένους μεταφορείς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις της στο ΒΝΤ, η αρμόδια για οικονομικά θέματα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντανιέλα Μπόμεβα ερμήνευσε ως ένδειξη για τη βούληση των δύο γειτονικών χωρών για μόνιμη ρύθμιση του επίμαχου ζητήματος το ταχύτερο δυνατόν, τη συμφωνία Σόφιας και Άγκυρας, οι διμερείς διαπραγματεύσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων να αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Νωρίτερα, οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Τουρκίας Πλάμεν Ορεσάρσκι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο της Χειμερινής Ολυμπιάδας, στο Σότσι της Ρωσίας, είχαν αποφασίσει, η συνάντηση να διεξαχθεί στις 21 Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως την επόμενη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να περάσουν όλες οι νταλίκες από τα σύνορα καθώς οι τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για έως και 900 φορτηγά το εικοσιτετράωρο.


σχετικα αρθρα