Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε σήμερα ότι η απελευθέρωση φυλακισμένων που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως αποτελούν απειλή για την ασφάλεια «δεν αφορά» τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάνοντας μια δήλωση η οποία ενδέχεται να προκαλέσει νέα επιδείνωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν απελευθέρωσε 65 φυλακισμένους που ο στρατός των ΗΠΑ, ο οποίος διατηρεί περίπου 38.000 άνδρες του στη χώρα αυτή, είχε υποστηρίξει πως θα έπρεπε να προσαχθούν σε δίκη στα αφγανικά δικαστήρια.

Η απόφαση αυτή «δεν αφορά τις ΗΠΑ, και ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να εμποδίζουν μόνιμα τις διαδικασίες και να παρεμβαίνουν σε θέμα της δικαιοδοσίας της δικαιοσύνης του Αφγανιστάν», είπε ο Καρζάι σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ.

Η απόφαση αυτή της Καμπούλ χαρακτηρίστηκε νωρίτερα ένα «μεγάλο βήμα προς τα πίσω» για το «κράτος δικαίου» στη χώρα αυτή, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν επέκρινε το γεγονός ότι η απόφαση φάνηκε να ελήφθη «με βάση πολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς κανένα σεβασμό στις διαδικασίες ενώπιον των Αφγανικών δικαστηρίων».

Ο ΓΓ του NATO τόνισε ότι δημιουργούνται πλέον «σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια», ενώ υπενθύμισε ότι οι απελευθερωθέντες κρατούμενοι «κατηγορούνται ότι ενέχονται σε δολοφονίες και τραυματισμούς Αφγανών πολιτών, στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και στελεχών της ISAF», αναφερόμενος στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια, η οποία τελεί υπό τη διοίκηση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Καλώ τις αφγανικές αρχές να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι οι απελευθερωθέντες κρατούμενοι δεν θα αποτελέσουν περαιτέρω απειλή για τους πολίτες του Αφγανιστάν και τις ξένες δυνάμεις οι οποίες είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια» της ασιατικής χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν Ζαχίρ Αζίμι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή όπου βρίσκονταν κοντά στην Καμπούλ και εστάλησαν στους τόπους κατοικίας τους, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Αϊμάλ Φάιζι, εκπρόσωπος του Καρζάι, ανέφερε ότι η απελευθέρωσή τους έγινε σε εφαρμογή μιας απόφασης που έλαβαν οι αφγανικές αρχές των περασμένο μήνα. «Αθώοι Αφγανοί που κρατούνταν παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη φυλακή Μπάγκραμ επί χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι. Το καλωσορίζουμε αυτό», δήλωσε ο Φάιζι.