Περισσότεροι από 70 πολίτες, γυναίκες και άνδρες, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίας την περίοδο μεταξύ των τελών Ιανουαρίου και των αρχών Φεβρουαρίου στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κυρίως από ένοπλες ομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (Monusco).

«Οι συνοπτικές εκτελέσεις διαπράχθηκαν κυρίως από ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τον πληθυσμό. Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν έφεραν χτυπήματα από ματσέτες», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Monusco.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η ημερομηνία των φερόμενων εκτελέσεων. Ένας εκπρόσωπος της Monusco δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτές διαπράχθηκαν «στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου».

Η Monusco «έχει ενημερωθεί για πολλές σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών τις συνοπτικές εκτελέσεις περισσοτέρων από 70 ανδρών και γυναικών, οι οποίες διαπράχθηκαν στις περιοχές Νιαμαμπόκο I και II στην πόλη Μάσι της επαρχίας Βόρειο Κίβου».

Η πόλη Μάσι βρίσκεται δυτικά της Γκόμα, της πρωτεύουσας του Βόρειου Κίβου. Σε αυτή την επαρχία, που έχει πλούσιο υπέδαφος, πολλές τοπικές και ξένες ένοπλες ομάδες επιδίδονται συστηματικά σε ωμότητες εναντίον του πληθυσμού για εθνοτικούς και οικονομικούς λόγους.

Η Monusco, που διαθέτει στη χώρα μια ταξιαρχία επέμβασης για την αντιμετώπιση των ανταρτών στα ανατολικά, «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξουδετερώσει τις ένοπλες ομάδες που ευθύνονται για τέτοιες πράξεις», διαβεβαιώνει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει ότι στην περιοχή έχει σπεύσει μια αποστολή της Monusco για να «επαληθεύσει τα γεγονότα».