current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση17:24

Παραιτείται ο Ενρίκο Λέτα – «Πέφτει» η ιταλική κυβέρνηση (Bίντεο)

Ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας.

Δημοσίευση 17:24’
αρθρο-newpost

Ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πρόκειται να μεταβεί αύριο το πρωί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.

Η κίνηση του 47χρονου πολιτικού σημειώθηκε αμέσως μετά την έγκριση από την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία με 136 ψήφους υπέρ, 16 κατά και δύο αποχές.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι.

«Ο Ρέντσι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για κάτι το θετικό», τόνισε ο Αλφάνο, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές».

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».

Σε ό,τι αφορά το έργο του Λέτα, υπογράμμισε, τέλος, ότι «νιώθει την υποχρέωση να εκφρασθεί με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην σημερινή τους συνεδρίαση», πολύ περισσότερο διότι χάρασσε πορεία «πάντα εν μέσω τρικυμίας».

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα