Το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε στην τρίτη θέση πίσω από το ακροδεξιό, αντι-ευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Νάιτζελ Φάρατζ κατά την ψηφοφορία για την ανανέωση μίας έδρας της Βουλής των Κοινοτήτων, την οποία εξασφάλισε ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος.

Το αποτέλεσμα αποτελεί μία ένδειξη της απειλής που συνιστά για τους Τόρις το ρατσιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα που επιδιώκει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να θέσει το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ στους βρετανούς ψηφοφόρους με δημοψήφισμα εάν επανεκλεγεί τον επόμενο χρόνο, υποβάθμισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Στις επιμέρους εκλογές οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους χωρίς να αλλάξουν την κυβέρνηση. Αλλά αυτά τα μηνύματα, αυτές τις διαμαρτυρίες, εγώ τα ακούω πάντοτε πολύ προσεκτικά, και αυτό θα κάνω και τώρα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Η χθεσινή ψηφοφορία για μία έδρα της βόρειας Αγγλίας στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων αποτελεί το πρώτο εκλογικό τεστ αυτού του έτους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας προηγείται του Συντηρητικού Κόμματος στις ευρωεκλογές και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κατακερματισμό της κεντρο-δεξιάς ψήφου το 2015.

Η έδρα του Γουίδενσο και του Σέιλ Ιστ, στα περίχωρα του Μάντσεστερ θεωρείται έδρα του Εργατικού Κόμματος. Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά τον θάνατο του βουλευτή μέλους των Εργατικών που κατείχε την έδρα.

Το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε 13.261 ψήφους, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου 4.301 ψήφους και το Συντηρητικό Κόμμα 3.479 ψήφους.