Ένας υποψήφιος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου αποκλείσθηκε μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που τον δείχνουν να φέρει ένα νεοναζιστικό τατουάζ, ανακοίνωσε σήμερα ένας τοπικός πολιτικός αξιωματούχος του σχηματισμού αυτού.

"Μετά τη θεμιτή αναστάτωση που προκλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος από το τατουάζ ενός συμπαθούντος του Εθνικού Μετώπου στο Σατορού (κεντρική Γαλλία), αποφασίσθηκε πως ο Μπαστιάν Ντιροσέ δεν θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Συναγερμού Μπλε Μαρίν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ματιέ Κολομπιέ, επικεφαλής του τοπικού ψηφοδελτίου.

Ο 25χρονος Ντιροσέ εικονίζεται στην επίμαχη φωτογραφία να φέρει στο αριστερό μπράτσο ένα τατουάζ που αναπαριστά το έμβλημα της Μεραρχίας Καρλομάγνος των Βάφεν-SS, που αποτελούνταν από γάλλους εθελοντές.

Ο Κολομπιέ είχε αρχικά δηλώσει χθες, Πέμπτη, ότι "δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη" του και διατηρεί τον υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο.
Η απόφαση του Εθνικού Μετώπου να απομακρύνει τελικά τον Ντιροσέ φαίνεται ότι εντάσσεται στη στρατηγική αποδαιμονοποίησης του κόμματος που ακολουθείται εδώ και μερικά χρόνια από την πρόεδρό του, την Μαρίν Λεπέν.

Ο Μπαστιάν Ντιροσέ διαβεβαιώνει στο σημερινό φύλλο της περιφερειακής εφημερίδας "La Nouvelle Republique" πως το τατουάζ αυτό είναι ένα "λάθος της νιότης". "Έχω εξάλλου ραντεβού στις 4 Μαρτίου για να αφαιρέσω αυτό το τατουάζ. Ήμουν 19 χρόνων όταν το έκανα", δηλώνει.

Οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν από τον ιντερνετικό ιστότοπο της οργάνωσης "Αντιφασιστική αντίδραση του Εντρ" (RAFI), η οποία καταγγέλλει επίσης τις ρατσιστικές απόψεις του υποψηφίου, ο οποίος έχει μάλιστα καλέσει σε δολοφονίες μουσουλμάνων ή ξένων.

"Δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς όλα κατά γράμμα", δήλωσε ο ακροδεξιός υποψήφιος.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γάλλων (34%) υποστηρίζουν πως συντάσσονται "με τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου", ένα ποσοστό που εδώ και τριάντα χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση - βαρόμετρο της εικόνας του ακροδεξιού αυτού κόμματος που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα σε πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης εντάσσονται σ' ένα πλαίσιο ανόδου της ισχύος των λαϊκισμών στην Ευρώπη, όπως φαίνεται και από το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελβετία, όπου το 50,3% των ψηφοφόρων ενέκριναν την Κυριακή τον περιορισμό της μετανάστευσης.