Η αντιπολίτευση της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα σε νέες κινητοποιήσεις, μια νέα «ειρηνική επίθεση» αυτό το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ενώ Ρώσοι και Ευρωπαίοι αλληλοκατηγορούνται ότι προωθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Για ενδέκατη φορά μετά την έναρξη του κινήματος στα τέλη Νοεμβρίου, οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας), στο κέντρο του Κιέβου, η οποία παραμένει κατειλημμένη από τους διαδηλωτές οι οποίοι έχουν στήσει οδοφράγματα.

«Το κεντρικό ζήτημα που θα τεθεί (την Κυριακή) είναι η ειρηνική επίθεση των ακτιβιστών της Μαϊντάν ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών», ανέφερε το κόμμα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η προηγούμενη συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και πήραν μέρος σχεδόν 70.000 άνθρωποι.

Το κίνημα, που ξεκίνησε από την άρνηση του Ουκρανού προέδρου να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν μετά τα βίαια επεισόδια από τα οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 στα τέλη Ιανουαρίου, δεν έχουν καταφέρει να διευθετήσουν την κρίση.

Ακόμη δεν έχει οριστεί ο νέος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση στα τέλη Ιανουαρίου του Μικόλα Αζάροφ, ενώ οι σύμμαχοι του προέδρου, που κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υποστηρίξουν έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στον οποίο προτάθηκε η θέση του πρωθυπουργού από τον Γιανουκόβιτς, υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούσε να την δεχθεί παρά μόνο αν η αντιπολίτευση λάβει θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και έπειτα από μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μειώνει τις προεδρικές εξουσίες υπέρ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση αυτή φαίνονται να είναι σε αδιέξοδο και οι αρχές έχουν υπογραμμίσει ότι ο νόμος περί αμνηστίας για τους συλληφθέντες διαδηλωτές δεν θα ισχύσει παρά μετά την εκκένωση των κυβερνητικών κτιρίων που έχουν καταλάβει, μεταξύ αυτών και το δημαρχείο του Κιέβου.

Η αντιπολίτευση που ζητεί την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός, τον οποίο έχει απορρίψει, καθιστά τους διαδηλωτές «ομήρους».

Το περιθώριο για την αμνηστία λήγει τη Δευτέρα, υπενθύμισε ο εισαγγελέας του Κιέβου Μικόλα Μπεσκίτσκι.