"Είναι δίκαιη η ανησυχία μας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, διότι έχουμε δει ότι παρόμοιες επιχειρήσεις δεν αποφέρουν αποτέλεσμα και καταλήγουν σε κατοχή" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

"Φυσικά και θα επικρίνουμε τη συνάντηση το Παρίσι" είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συνάντηση που πήραν μέρος η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση και τόνισε: "Η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη μπορεί να γίνει μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό πρέπει να ερμηνευθεί και το πλαίσιο που χαράσσουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ".

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι "το θέμα ήταν να γίνει η αλλαγή στη Λιβύη δίχως να υπάρξει εμφύλιος και χάος. Η Λιβύη έπρεπε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της όχι με εξωτερικές επεμβάσεις, αλλά η ίδια. Να επιλέξει η ίδια την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει της".

"Η σχέση μας με τη Λιβύη δεν είναι σχέση πετρελαίου ή συμφέροντος και αυτό το ξέρουν καλά τα αδέλφια μας στη Λιβύη" συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός και απαντώντας στις επικρίσεις τις τουρκικής αντιπολίτευσης περί υπερβολικά ήπιων τόνων, είπε "εμείς δεν διευθύνουμε μπακάλικο, αλλά μία από τις σημαντικότερες χώρες του κόσμου. Υψώνουμε τη φωνή μας και δείχνουμε την αντίδρασή μας με τρόπο".

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη σύλληψη και απελευθέρωση ξένων δημοσιογράφων στη Λιβύη λέγοντας:

"Όταν συνελήφθη ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian, ζητήθηκε η παρέμβαση της Τουρκίας. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος μετά από την παρέμβασή μας. Όταν συνελήφθησαν οι τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times, αφέθηκαν ελεύθεροι με δική μας παρέμβαση και στο έγγραφο που τους δόθηκε από τις αρχές της Λιβύης, υπάρχει η σημείωση ότι αφέθηκαν ελεύθεροι χάρη στην Τουρκία".

Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα γνωστοποιήσει τις θέσεις της ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση εκτός ημερησίας διάταξης συνεδρίαση με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Καταλήγοντας, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε "η Τουρκία δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα εναντίον του λαού της Λιβύης".