Η ουκρανική κρίση ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Μόσχα μεταξύ του ρώσου και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα ότι η Ρωσία θα θεωρούσε ευπρόσδεκτους τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, σύμφωνα με μια γερμανική πηγή.

«Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα βήματα για μια πιο στενή οικονομική σύγκλιση μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας είναι ευπρόσδεκτα», δήλωσε μια πηγή από τη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στη Μόσχα.

Αντίθετα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιδιώκει να επεκτείνει τη «σφαίρα επιρροής» της στην Ουκρανία υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση.

Χθες Πέμπτη ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ έχουν φτάσει στην «ώρα της αλήθειας» όσον αφορά την Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ από την πλευρά του απάντησε ότι η κρίση στην Ουκρανία «δεν είναι ένα γεωπολιτικό παιχνίδι» και υπογράμμισε ακόμη πως «κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κλιμάκωση της κατάστασης».

Εξάλλου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο με δύο ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 16:30 με τους δύο πολιτικούς αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εξάλλου, ένας ουκρανός ακτιβιστής, ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Βίλνιους μετά την απαγωγή του και τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη, βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Γερμανία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συντηρητικής Νεολαίας Μπένεντικτ Πέτερινγκ.