Ένας πακιστανός ακτιβιστής κατά των επιδρομών των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο οποίος απήχθη από το σπίτι του την προηγούμενη εβδομάδα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη για να συναντήσει βουλευτές, βασανίστηκε και ανακρίθηκε προτού τον αφήσουν με τα μάτια δεμένα στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ νωρίς σήμερα το πρωί, κατήγγειλε ο δικηγόρος του.

Ο Καρίμ Χαν ανακρίθηκε σε δύο ξεχωριστές περιοχές, ενώ οι απαγωγείς του τον κρατούσαν δεμένο και τον χτυπούσαν στις πατούσες —υποβάλλοντάς τον σε ένα βασανιστήριο που είναι γνωστό ως φάλαγγα—, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Σάχζαντ Άκμπαρ. Αρχικά οι ανακριτές του φορούσαν αστυνομικές στολές και στη συνέχεια πολιτικά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Χαν, ο γιος και ο αδελφός του οποίου σκοτώθηκαν από ένα αμερικανό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2009, ήταν ο πρώτος Πακιστανός που κατέθεσε μήνυση εναντίον της CIA και της πακιστανικής κυβέρνησης για ανθρωποκτονία από τους βομβαρδισμούς αυτούς που διεξάγει η Ουάσινγκτον στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στόχο αντάρτες Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους της αλ Κάιντα και επισήμως επικρίνονται από τις πακιστανικές αρχές, όμως μαρτυρίες και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα αποδεικνύουν τη συνεργασία του Ισλαμαμπάντ στο αμφιλεγόμενο αυτό πρόγραμμα.

«Τον ρώτησαν για πολλούς ανθρώπους τους οποίους δεν γνώριζε. Ανακρίθηκε για τα θύματα επιθέσεων με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», επεσήμανε ο Άκμπαρ.

Η πακιστανική αστυνομία προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.

«Τού είπαν να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης όταν αφεθεί ελεύθερος. Αν μιλήσεις στα μέσα ενημέρωσης, του είπαν, θα επιστρέψουμε», κατήγγειλε ο δικηγόρος.

Ο Άκμπαρ δήλωσε ότι ο Χαν απήχθη από το σπίτι του στις 5 Φεβρουαρίου από περίπου 12 άνδρες που φορούσαν αστυνομικές στολές και οι οποίοι τον έβαλαν σε όχημα της αστυνομίας μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, των παιδιών και των γειτόνων του.

Μετά την περιπέτειά του ο Χαν είναι ταραγμένος, όμως δεν φέρει εμφανή σημάδια κακοποίησης.

«Σκοπεύουμε να τον εξετάσει γιατρός μόλις φύγει από το Πακιστάν», σημείωσε ο δικηγόρος του, ενώ πρόσθεσε ότι ο ακτιβιστής αναμένεται να αναχωρήσει από τη χώρα αργότερα σήμερα για να μεταβεί στην Ευρώπη όπου θα συζητήσει με ευρωπαίους βουλευτές για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από το 2008, τουλάχιστον 2.155 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προπύργιο της αλ Κάιντα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η εξαφάνιση του Χαν σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν από μια ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όπου εκδικάζεται η προσφυγή του εναντίον των πακιστανικών αρχών, τις οποίες κατηγορεί για συνέργεια στον θάνατο του γιου του Ζαχινουλάχ και του αδελφού του Άσιφ Χαν.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τερματίσει τους βομβαρδισμούς αυτούς, τους τελευταίους μήνες τους έχουν μειώσει σημαντικά. Τον Ιανουάριο η Ουάσινγκτον δεν πραγματοποίησε καμία επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, έναν ανεξάρτητο βρετανικό οργανισμό έρευνας.