Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Ένα μικρό διάλειμμα έκανε την Παρασκευή η σφοδρή κακοκαιρία τις ΗΠΑ, με τα προβλήματα ωστόσο να παραμένουν και τις νέες χιονοπτώσεις να βρίσκονται... καθ' οδόν. Δρόμοι παρέλυσαν, σπίτια έμειναν δίχως ηλεκτρικό και αεροπλάνα παρέμειναν καθηλωμένα, με τις ανατολικές πολιτείες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και άλλες μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ από εξαιτίας των παγωμένων δρόμων προκλήθηκαν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μια έγκυος γυναίκα παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από εκχιονιστικό μηχάνημα, καθώς ο οδηγός του δεν την είδε από το χιόνι. Το παιδί της γυναίκας, που ήταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, γεννήθηκε με καισαρική και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για εκτεταμένα μπλακ άουτ, με αποτέλεσμα να μείνουν περισσότερα από 550.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, κυρίως στη Τζόρτζια και στη Νότια Καρολίνα

Περισσότερες από 7.100 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες από ή προς τις ΗΠΑ, όταν, για παράδειγμα, στο διεθνές αεροδρόμιο Ουάσιγκτον - Ντάλες το ύψος του χιονιού έφθασε τα 35 εκατοστά. Ο ιστότοπος FlightAware.com κατέγραψε ότι σήμερα ματαιώθηκαν 1.200 και πλέον πτήσεις, ενώ 3.400 πτήσεις καθυστέρησαν.

Η σφοδρές χιονοπτώσεις παρέλυσαν την Παρασκευή την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, καθώς η κυκλοφορία ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού το χιόνι έφτασε σε ύψος περίπου 40 εκατοστών.

Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα παρέμειναν στην πλειονότητά τους κλειστά. Τα λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν.

Στη Νέα Υόρκη, η απόφαση του νέου δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο να μην κλείσει τα δημόσια σχολεία της πόλης αντιθέτως προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Οι New York Times έγραψαν ότι μόνο ένα 45% των μαθητών κατάφερε να φθάσει στο σχολείο του χθες. Οι υπεύθυνοι στα καθολικά σχολεία της πόλης είχαν λάβει την απόφαση να παραμείνουν κλειστά.

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει με ειρωνικό τόνο ότι να ασκεί κανείς κριτική για τους χειρισμούς των κρίσεων που προκάλεσαν οι πρόσφατες χειμερινές καταιγίδες αποτελεί «το νέο χειμερινό άθλημα που βρίσκεται στη μόδα» στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Στο μεταξύ, παρότι ο καιρός βελτιώθηκε στα ανατολικά της χώρας την Παρασκευή, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι αυτή η βελτίωση δεν θα είναι παρά πρόσκαιρη, αφού αναμένονται νέες χιονοπτώσεις αύριο Σάββατο.

«Έπειτα από αυτό το σύστημα άλλο ένα (...) θα φθάσει από τα Απαλάχια Όρη έως τη Νέα Αγγλία» σημείωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εξήγησε όμως ότι η ποσότητα χιονιού που θα πέσει θα είναι «σημαντικά μικρότερη από εκείνη (που έπεσε) χθες και προχθές».