Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι μετέβη σήμερα στο Ραμάντι, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τη Βαγδάτη, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και πολλές εβδομάδες να ξαναπάρουν τον έλεγχο ορισμένων συνοικιών που έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Ο Μάλικι, που είναι σιίτης, αναμένεται να κάνει μια εκτίμηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη, προπύργιο της κυρίως σουνιτικής επαρχίας Αλ-Άνμπαρ, και να συναντήσει ηγέτες των φυλών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε ανωνυμία.

Εξεγερμένοι, κυρίως τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL), έχουν επωφεληθεί από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της σουνιτικής μειονότητας, που θεωρεί πως υφίσταται διακρίσεις από την κυβέρνηση στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες, προκειμένου να επεκτείνουν την επιρροή τους στο Ιράκ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι αντάρτες αυτοί πήραν τον έλεγχο της πόλης Φαλούτζα και πολλών συνοικιών του Ραμάντι, 60 και 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης αντίστοιχα.

Από τότε ο στρατός και η αστυνομία, με την υποστήριξη φυλών που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης, διεξάγουν επιχειρήσεις στην προσπάθεια να ανακαταλάβουν τους τομείς αυτούς.

Οι συγκρούσεις ανάγκασαν περισσότερους από 370.000 κατοίκους της Αλ-Άνμπαρ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στο μεγαλύτερο εκτοπισμό ανθρώπων στο Ιράκ από την εποχή των διαδογματικών συγκρούσεων πριν από επτά χρόνια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

TAGS