Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου επικοινωνιών, που να παρακάμπτει τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να εργαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά της, η κα. Μέρκελ είπε ότι, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής της στο Παρίσι, θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών, έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. εργάζεται για τη δημιουργία ενός συλλογικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύεται δύσκολη λόγω των πολύ διαφορετικών επιπέδων ιδιωτικότητας στα 28 κράτη - μέλη της.

«Πολλές χώρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα προστασίας δεδομένων από τη Γερμανία και δεν θέλουμε οι νόμοι μας για την ιδιωτικότητα να μετριαστούν», είπε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως εταιρείες όπως ηGoogle και το Facebook βασίζουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με τη χαμηλότερη ασφάλεια. «Αυτό δεν είναι λογικό για την Ευρώπη», είπε.

Το σκάνδαλο αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης που βασίστηκε σε πληροφορίες από τον τεχνικό της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν συντάραξε πέρυσι τη Γερμανία, ενώ η αποκάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο της Άγκελα Μέρκελ παρακολουθείτο οδήγησε σε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.