Ουκρανός ακτιβιστής που είχε βρει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μασκοφόρο, ο οποίος τον ανέκρινε για τις δραστηριότητές του πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και έκλεψε τον σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή του, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Αντρέι Φεντόσοφ, ο οποίος έχει εκφραστεί υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Κίεβο τους τελευταίος μήνες, είπε ότι ο άνδρας που του επιτέθηκε του έδωσε τα χέρια και τα πόδια με μαγνητική ταινία πριν τον μαχαιρώσει στο στομάχι και στο πόδι με μαχαίρι και ξυράφι.

Η επίθεση έγινε από άγνωστο που μιλούσε ρωσικά και έλαβε χώρα στο σπίτι του Φεντόσοφ στο Στρασβούργο το βράδυ της Δευτέρας. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε γνωστή την επίθεση την Παρασκευή.

Η οργάνωση κατήγγειλε ότι αν και έχουν γίνει πολλές επιθέσεις κατά ακτιβιστών στην Ουκρανία, αυτή είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια επίθεση σημειώνεται σε ξένη χώρα. «Πρόκειται για πολύ ανησυχητική εξέλιξη» είπε η ειδικός της οργάνωσης για θέματα Ουκρανίας, Χέδερ ΜακΓκιλ.

Στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν απαχθεί και βασανιστεί από αγνώστους στην Ουκρανία και τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, τόνισε η ΜακΓκιλ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει δεχθεί επίθεση σε διεθνές έδαφος, πρόσθεσε.

Πριν από την επίθεση, ο ακτιβιστής είχε δεχθεί απειλητικό μήνυμα, ενώ άγνωστοι είχαν αφήσει σφαίρες στην πόρτα του. Αν και είχε αναφέρει τις απειλές στην αστυνομία, οι Αρχές δεν του προσέφεραν καμία στήριξη.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις γαλλικές Αρχές να βρουν τον δράστη της επίθεσης και τόνισε ότι κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλίσει τη μελλοντική ασφάλεια του Φεντόσοφ. Την Παρασκευή απελευθερώθηκαν όλοι οι διαδηλωτές (συνολικά 243 άτομα) που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ουκρανία.

Πολλοί από τους κρατούμενους θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι κατηγορίες δεν θα αποσυρθούν εκτός και αν οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει και διαλύσουν το οδόφραγμα στο Κίεβο.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα ανοίξει τμήμα των δρόμων που έχουν κλείσει, ώστε να επιτραπεί η κίνηση των οχημάτων, αλλά δεν έκανε λόγο για αποχώρηση από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί. Την Κυριακή, πάντως, η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας) στο κέντρο του Κιέβου. 

«Το κεντρικό ζήτημα που θα τεθεί (την Κυριακή) είναι η ειρηνική επίθεση των ακτιβιστών της Μαϊντάν ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών» ανέφερε το κόμμα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή του.