Ο ριζοσπάστης ηγέτης των σιιτών Μοκτάντα αλ Σάντρ, οι άνδρες του οποίου πολέμησαν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. 

"Σας ανακοινώνω ότι δεν θα παρεμβαίνω πλέον στις πολιτικές υποθέσεις και ότι δεν υπάρχει πια κάποια ομάδα που να μας εκπροσωπεί στην κυβέρνηση ή στο κοινοβούλιο", ανέφερε στην ανακοίνωσή του, ένα αντίγραφο της οποίας εστάλη σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Ο Σαντρ, που υπήρξε αρχηγός μιας από διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης, έχει επικρίνει σφοδρά τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, τον οποίο χαρακτηρίζει "δικτάτορα".
"Ανακοινώνω ότι κλείνουν όλα τα γραφεία που ασχολούνται με πολιτικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές δράσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του που ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι κανείς δεν θέλει να συζητήσει αυτήν την "αιφνιδιαστή ανακοίνωση". Σημείωσε όμως ότι δεν πιστεύει ότι ο Μοκτάντα Σαντρ "θα αναθεωρήσει αυτήν την πολύ σημαντική απόφαση". 

Ο Μοκτάντα Σαντρ υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση αυτή γιατί ήθελε "να διαφυλάξει την υπόληψη των δύο μαρτύρων της οικογένειας Σαντρ", δηλαδή του πατέρα του και ενός συγγενή του που σκοτώθηκαν επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσέιν. Εξήγησε επίσης ότι στόχος του ήταν "να μπει ένα τέλος στη διαφθορά του παρελθόντος και σε κάθε πράξη διαφθοράς που θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον" και θα έβλαπτε το όνομα των Σαντρ.

TAGS