Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία » από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Βενεζουέλα, καταδικάζοντας την «παράλογη βία » που ασκείται για αρκετές ημέρες κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σε ανακοίνωσή του από την Ουάσινγκτον, ο κ. Κέρι είπε ότι είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» μετά τις συλλήψεις αρκετών αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έντονα θορυβημένες από το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Λεοπόλδο Λόπεζ ενός αντικυβερνητικού ηγέτη ο οποίος μετά τα αιματηρά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης με τους τουλάχιστον τρεις νεκρούς κατηγορείται από το καθεστώς για ανθρωποκτονία.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρέπει να προωθήσει τον πολιτικό διάλογο και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες , δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας , καλώντας όλα τα μέρη «να εργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία» και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. «Καλούμε τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , το γενικό γραμματέα του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών , την ύπατη εκπρόσωπο της ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να καταδικάσουν αυτή την παράλογη βία », ανέφερε επίσης ο Τζον Κέρι.

Την περασμένη Τετάρτη, η πρωτεύουσα Καράκας έγινε θέατρο της μεγαλύτερης κινητοποίησης κατά του προέδρου Νίκολας Μαδούρο από την εκλογή του τον Απρίλιο του 2013 . Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο περιθώριο της αντικυβερνητικής πορείας όπου από πυρά σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν.