Χίλιους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναμένεται να αναπτύξει η Ε.Ε. με στόχο να βγει η χώρα από το χάος και να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα αυτή. Η δύναμη αυτή ,όπως είναι γνωστό, θα διοικείται από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα που τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία με επιχειρησιακό διοικητή τον υποστράτηγο Philippe Pontiès και επιτελάρχη τον ταξίαρχο Χρήστο Δρίβα.

Η ανακοίνωση για την αποστολή της δύναμης αυτής , έγινε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα σταλούν οι άνδρες αυτοί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ωστόσο ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν διαρρεύσει ότι η εν λόγω  δύναμη προβλέπεται να αναπτυχθεί στην Μπανγκουί από το Μάρτιο και μετά.

«Το γεγονός ότι γαλλικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα θα είναι υπό μία εντολή που λέγεται Eufor δείχνει πως υπάρχει εκεί, μια πραγματική αλλαγή κατεύθυνσης (της Ένωσης) η οποία συνειδητοποιεί πως ό,τι διακυβεύεται στην Αφρική ενδιαφέρει την Ευρώπη", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Τιερί Ρεπεντίν και πρόσθεσε: "Δεν είναι κάτι που εξυπακούεται στην ιστορία των χωρών της ΕΕ να συμφωνούν για να στείλουν στρατιώτες από τη χώρα τους κάτω από μια κοινή ευρωπαϊκή διοίκηση, είναι μια πραγματική αλλαγή κατεύθυνσης" .

Με τις έως τώρα διαρροές πέντε είναι τα κράτη που έχουν προθυμοποιηθεί να στείλουν άνδρες στην Αφρική και αυτές είναι οι: Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, και Γεωργία. Η Ισπανία σκέπτεται επίσης να έχει μια συμβολή, το είδος της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί, και κάποιες άλλες χώρες, ευρωπαϊκές ή μη, ενδέχεται να ανακοινώσουν υποστήριξη, υλική ή οικονομική στη Eufor-RCA.

Οι Ευρωπαίοι στρατιώτες που θα σταλούν θα προστεθούν στους 2.000 Γάλλους στρατιώτες και στους 5.400 στρατιώτες της Διαφρικανικής δύναμης Misca. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε την Παρασκευή να αυξήσει προσωρινά από 1.600 σε 2.000 τον αριθμό των Γάλλων στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αυτοί οι επιπλέον 400 άνδρες θα αναπτυχθούν προληπτικά ως δυνάμεις μάχης και χωροφύλακες που θα συμμετάσχουν ακολούθως στη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ όταν αυτή αναπτυχθεί.

Τις τελευταίες ώρες λέγεται ότι και η Τουρκία θέλει να στείλει άνδρες εκεί και ας μην είναι στην Ε.Ε. (!).