Δικαστική δίωξη θα ασκηθεί σε βάρος μιας εφημερίδας του Κουβέιτ επειδή χαρακτήρισε "εισβολή" την αποστολή σαουδαράβων στρατιωτών στο Μπαχρέιν για να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των σιιτών, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχισυντάκτης της.

"Ακούσαμε ότι μας παραπέμπουν επειδή επικρίναμε την Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο Αμπντελχουσέιν αλ-Σουλτάν, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αλ-Νταρ. Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως για την απόφαση αυτή.

Ο Σουλτάν, ο οποίος είναι σιίτης, δήλωσε ότι κλήθηκε από τον υπουργό Πληροφόρησης Ρουντάν αλ-Ρουντάν σχετικά με ένα άρθρο με τίτλο "σαουδαραβική εισβολή στο Μπαχρέιν" που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μετά την αποστολή σαουδαραβικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή.

Η κατάσταση στο Μπαχρέιν προκαλεί εντάσεις στο Κουβέιτ, το ένα τρίτο του πληθυσμού του οποίου είναι σιίτες.

Ισλαμιστές σουνίτες βουλευτές είχαν ανακοινώσει την Κυριακή την πρόθεσή τους να ερωτήσουν τον πρωθυπουργό γιατί δεν συμμετέχει ο κουβεϊτιανός στρατός στην τήρηση της τάξης στο Μπαχρέιν.

Την Πέμπτη, η σιιτική μειονότητα του Κουβέιτ είχε οργανώσει διαδήλωση για να ευχαριστήσει την κυβέρνηση επειδή δεν έστειλε στρατεύματα στο Μπαχρέιν. Όμως τη Δευτέρα ο στρατός του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή μονάδων του κουβεϊτιανού Πολεμικού Ναυτικού στην ανάπτυξη δυνάμεων του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία έστειλε περισσότερους από χίλιους στρατιώτες στο Μπαχρέιν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα 500 αστυνομικούς και το Κατάρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στείλει αδιευκρίνιστο αριθμό δυνάμεων.

Οι μονάδες αυτές συμμετέχουν στην κοινή δύναμη της "Ασπίδας της χερσονήσου" που επανδρώνουν τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο μετέχει επίσης το σουλτανάτο του Ομάν.