Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Καμερούν σκότωσαν τουλάχιστον 18 ενόπλους που ήταν ύποπτοι για ληστείες στην παραθαλάσσια πόλη Ντουαλά, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας σήμερα.

Οι ένοπλοι και ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μάχη στη θάλασσα, δήλωσε ο ταξίαρχος Σαλί Μοχαμαντού, διοικητής μιας μονάδας στη Ντουαλά, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι η μάχη σημειώθηκε το Σάββατο, καθώς τα μέλη της συμμορίας πλησίαζαν την παραμεθόριο με τη Νιγηρία.

Στις επιδρομές στις τράπεζες το βράδυ της Παρασκευής σκοτώθηκαν έως και εννέα άνθρωποι. Η επίθεση προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων ενεργειών από κακοποιούς που κινούνται με ταχύπλοα και άλλα πλεούμενα στον Κόλπο της Γουινέας, από όπου εξορύσσονται τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα αλλά υπάρχουν θύλακες "ανασφάλειας".

"Αυτή είναι μια προειδοποίηση ότι οιοσδήποτε αποτολμά τέτοιες ενέργειες στο Καμερούν δε θα ξεφεύγει. Θα τους πιάνουμε πάντα", δήλωσε ο ταξίαρχος Μοχαμαντού.

Ο αξιωματικός δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα εκλάπησαν από τα υποκαταστήματα των Ecobank και First Trust Bank. Δύο ένοπλοι ανακρίνονται, πρόσθεσε.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι περίπου 25 μέλη συμμορίας έφθασε σε συνοικία της Ντουαλά με ταχύπλοο, έκαναν έφοδο στις τράπεζες και διέφυγαν με άγνωστο ποσό σε μετρητά.

Το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν αλλά η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι τα θύματα είναι εννιά.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μερικές ημέρες πριν από μια διεθνή ναυτική άσκηση υπό διοίκηση των ΗΠΑ στα ανοικτά του Καμερούν, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για την βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή.

Αν και η πειρατεία στα ανατολικά παράλια της Αφρικής δεν φθάνει στα επίπεδα εκείνης στα ανοικτά της Σομαλίας, υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωσή της κι επισημαίνεται ότι οι χώρες της περιοχής δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για να την αντιμετωπίσουν.