Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έδωσε εντολή να τροποποιηθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει επικριθεί διότι στερεί από θύματα τα μέσα νομικής προστασίας τους, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει και άλλες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, δεν θα επικυρωθεί εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Αϊμάλ Φάιζι μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η φύση των τροποποιήσεων αυτών δεν διευκρινίζεται.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την άνω και την κάτω βουλή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απαγορεύουν στους εισαγγελείς να ανακρίνουν συγγενείς οποιουδήποτε κατηγορουμένου για εγκλήματα.

Ειδικά σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται να εξετάζονται οι πιο κρίσιμες καταθέσεις μαρτύρων, επισημαίνουν οι επικριτές του νομοθετήματος αυτού.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι έχουν καλέσει τον Καρζάι να μην επικυρώσει το επίμαχο νομοθέτημα.

Η νομική προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών έχει βελτιωθεί σε ένα βαθμό στο Αφγανιστάν, κυρίως μετά την επικύρωση του νόμου περί Εξάλειψης της Βίας Εναντίον των Γυναικών (2009).

Το νομοθέτημα εκείνο, που είχε κυρωθεί με προεδρικό διάταγμα, ποινικοποιεί συγκεκριμένα τα εγκλήματα που σχετίζονται με το φύλο, όπως οι βιασμοί, οι παιδικοί γάμοι, οι καταναγκαστικοί γάμοι, η ενδοοικογενειακή βία, η πώληση γυναικών και παιδιών και μια πρακτική των φυλών Παστούν που ονομάζεται μπάαντ — βάσει της οποίας μια οικογένεια χαρίζει σε μιαν άλλη κορίτσια για να διευθετούνται διαφορές ανάμεσά τους.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι το επίμαχο νομοθέτημα εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια από μέρους συντηρητικών ιερωμένων και πολιτικών να αποσυρθούν οι διατάξεις αυτού του είδους. Πέρυσι, τα μέλη του κοινοβουλίου είχαν προβάλει σθεναρή αντίσταση σε μια προσπάθεια να μετατραπεί το προεδρικό διάταγμα του 2009 σε νόμο με κοινοβουλευτική έγκριση.

Και τα δύο είδη νομοθεσίας έχουν πρακτικά την ίδια ισχύ, αλλά οι νόμοι που επικυρώνονται με διατάγματα μπορούν να ανακληθούν από τον επόμενο πρόεδρο, ενώ οι νόμοι που έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Απρίλιο.