Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας "επιτροπής δεοντολογίας", η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την αποτίμηση των κινδύνων από την πυρηνική ενέργεια, στον απόηχο της καταστροφής στην Ιαπωνία.

Η επιτροπή αυτή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των Εκκλησιών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα έχει ως αποστολή της "την αξιολόγηση των κινδύνων και την ιεράρχησή τους", εξήγησε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

Η καγκελάριος αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διακοπεί για τρεις μήνες η λειτουργία των επτά πιο παλαιών αντιδραστήρων της χώρας, στην οποία υπάρχουν συνολικά 17, στο πλαίσιο μιας ενδελεχούς εξέτασης της ασφάλειας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Η Μέρκελ επανέλαβε εξάλλου σήμερα ότι η δωδεκαετής παράταση της διάρκειας ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων, την οποία είχε αποφασίσει πριν από λίγο καιρό η κυβέρνησή της, βρίσκεται υπό εξέτασιν.

"Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι η εξέταση (της ασφάλειας των αντιδραστήρων για τρεις μήνες) δεν θα έχει αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής" των πυρηνικών σταθμών, δήλωσε.