Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προγραμμάτισε τη διεξαγωγή έκτακτων συνομιλιών για να αμβλυνθούν οι εντάσεις γύρω από μια έρευνα για παιδική πορνογραφία σε βάρος ενός σοσιαλδημοκράτη βουλευτή η οποία οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην παραίτηση ενός σημαντικού υπουργού.

Μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη, ματαιώθηκε και αντικαταστάθηκε από συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Χορστ Ζεεχόφερ, αρχηγό της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Γεωργίας και μέλος της CSU Χανς-Πέτερ Φρίντριχ παραιτήθηκε την Παρασκευή έπειτα από αποκαλύψεις ότι ως υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Μέρκελ είχε διοχετεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες για μια έρευνα για παιδική πορνογραφία που αφορούσε τον βουλευτή του SPD Σεμπάστιαν Εντάτι.

Ο Φρίντριχ –ο οποίος αντικαταστάθηκε ως υπουργός Γεωργίας από ένα άλλο μέλος της CSU, τον Κρίστιαν Σμιτ– είχε διοχετεύσει την πληροφορία στον αρχηγό του SPD Γκάμπριελ τον Οκτώβριο, ενώ η Μέρκελ βρισκόταν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροαριστερό κόμμα του Γκάμπριελ.

Ο Φρίντριχ λέει πως πρόθεσή του ήταν να εξασφαλίσει ότι ο Εντάτι δεν θα αναλάμβανε κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ.

Το SPD δέχεται τώρα πίεση να αποδείξει ότι κράτησε μυστική την πληροφορία ώστε να μην φτάσει στον Εντάτι – κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνα που συνεχιζόταν.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Τόμας Όπερμαν, ο οποίος γνώριζε επίσης την πληροφορία, είναι το τελευταίο μέλος του SPD που δέχεται πυρά σε σχέση με το σκάνδαλο, καθώς μέλη του συνασπισμού τον κατηγορούν για εσφαλμένο χειρισμό της κατάστασης.

Ο Ζεεχόφερ απέρριψε σχόλια ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το συνασπισμό της Μέρκελ που δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες. «Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εταίρους του συνασπισμού, όχι ζήτημα διάλυσης του συνασπισμού», δήλωσε σήμερα.

Ο Εντάτι υποστηρίζει πως το πορνογραφικό υλικό που βρήκε την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία στο σπίτι και στα γραφεία του είναι νόμιμο. Το υλικό λέγεται πως περιλαμβάνει σεξουαλικές εικόνες αγοριών προεφηβικής ηλικίας.