Περίπου 800 είναι τα θύματα από την επιδημία της χολέρας στην Αϊτή, με τα 13 εξ αυτών να έχουν εκπνεύσει στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς, εξαναγκάζοντας τον ΟΗΕ να εκδώσει έκκληση για δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης «ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση να τον ξεπεράσει» η επιδημία, η οποία θερίζει ιδίως τους πληγέντες από τον σεισμό του Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής δημοσίευσε την Παρασκευή τον απολογισμό, που καταμετρά 796 νεκρούς και 12.303 νοσηλευόμενα κρούσματα, από την έξαρση της επιδημίας στα μέσα Οκτωβρίου. Από τους αριθμούς προκύπτουν 72 θάνατοι περισσότεροι και επιπλέον 1.303 νοσηλείες από την προηγούμενη ημέρα.

Η πλειονότητα των θανάτων έχουν καταγραφεί στην επαρχία Αρτιμπονίτ, στα βόρεια, όπου εντοπίζεται και η εστία της επιδημίας.

Μολαταύτα, η ασθένεια φαίνεται πως εγκαθίσταται στο Πορτ-Ο-Πρενς, όπου πάνω από ένα εκατ. κάτοικοι ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες υγιεινής έπειτα από τον σεισμό της 12 Ιανουαρίου. Μέχρι την Παρασκευή το υπουργείο είχε καταγράψει 13 θανάτους, έναντι 4 την προηγουμένη.

Ο ΟΗΕ την Παρασκευή εξέδωσε ανακοινωθέν με έκκληση για συγκέντρωση 163,8 εκατ. δολαρίων για να «μην ξεπερασθούν» από μία επιδημία που απειλεί να θερίσει τον πληθυσμό της φτωχότερης χώρας στην αμερικανική ήπειρο.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ κοντά «200.000 άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα χολέρας, τα οποία κυμαίνονται από απλές διάρροιες, έως ακραία αφυδάτωση».

Απέναντι σε τούτη τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου, ο ΟΗΕ εκτιμά πως οι αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να κινητοποιηθούν για ακόμη ένα εξάμηνο.