Η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα «Ορίζοντας 2020» και « Erasmus » μετά την απόφαση της Βέρνης να μην ανοίξει την αγορά εργασίας της για τους Κροάτες, ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις και την απουσία σαφούς πολιτικού μηνύματος οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόε Χένον. Η Κροατία που έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο, είναι το «πρώτο θύμα» του δημοψηφίσματος που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Η Ελβετία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κύριος εμπορικός εταίρος της, αποφάσισε με δημοψήφισμα (50,3%) στις 9 Φεβρουαρίου τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Αυτό το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μια «νέα συνταγματική διάταξη » και « η Ελβετία δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία στη σημερινή της μορφή» ανέφερε τότε ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.