Εννέα κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Ντούχατσεκ, προσήχθησαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για δωροδοκία αξιωματούχων στο Αζερμπαϊτζάν και στη Συρία με στόχο να εξασφαλίσει μια θυγατρική της κεντρικής τράπεζας τις συμβάσεις από τις αρχές των κρατών αυτών για την εκτύπωση των τραπεζογραμματίων τους.

Τα εννέα αυτά πρόσωπα, περιλαμβανομένου του Ντούχατσεκ, κατηγορούνται για σύσταση και συμμορία στη θυγατρική OeBS της κεντρικής τράπεζας, η οποία ειδικεύεται στην εκτύπωση τραπεζογραμματίων, καθώς και ότι έδωσαν δωροδοκίες οι οποίες συνολικά ανήλθαν σε περίπου 14 εκατ. ευρώ από το 2005 ως το 2011.

Ο βασικός κατηγορούμενος είναι ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της OeBS, Μίχαελ Βολφ. Οι υπόλοιποι είναι πρώην ανώτερα στελέχη του νομισματοκοπείου της Αυστρίας και δύο νομικοί σύμβουλοί του. Όλοι δήλωσαν ένοχοι και αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Ο Ντούχατσεκ, ο οποίος εκτός από υποδιοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας εκτελούσε επίσης χρέη προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της OeBS, είχε τεθεί πέρυσι σε διαθεσιμότητα από την κεντρική τράπεζα και τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει την παραίτησή του —λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του— μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

Ο εισαγγελέας Φόλκερτ Ζάκμαν είπε κατά την διάρκεια της αγόρευσής του στο δικαστήριο της Βιέννης όπου διεξάγεται η δίκη ότι η OeBS χρειαζόταν κατεπειγόντως νέες συμβάσεις για να αντιμετωπίσει μια ζημιογόνο συμφωνία με τη Σιγκαπούρη κι έτσι έστρεψε την προσοχή της σε «εξωτικές χώρες».

Οι δύο νομικοί σύμβουλοι κατηγορούνται ότι είχαν δημιουργήσει μια εικονική εταιρεία στον Παναμά για να ξεπλύνουν χρήματα τα οποία εν συνεχεία μετέφεραν στο Αζερμπαϊτζάν και στη Συρία για τις δωροδοκίες, πρόσθεσε ο δημόσιος κατήγορος.

Η δίκη προγραμματίζεται να διαρκέσει έως την 2η Αυγούστου.

Ο Ντούχατσεκ και τα άλλα στελέχη της OeBS κατηγορούνται πέραν της δωροδοκίας και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απιστία.

Οι εισαγγελείς είχαν θέσει στο αρχείο πέρυσι τις κατηγορίες για την ίδια υπόθεση σε βάρος του Έβαλντ Νοβότνι, του διοικητή της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, αφού δεν μπορούσαν να τις στοιχειοθετήσουν.