Η Αλβανία δεν θα συμμετάσχει στην 9η Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ιράν.

Η Αλβανία έλαβε πρόσκληση συμμετοχής καθώς είναι μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης από το 1992, ωστόσο η απάντηση του προέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα ήταν αρνητική.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Shqip", ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Βουλής Ραλφ Γκιόνι εξήγησε ότι ο λόγος που δεν συμμετέχει η Αλβανία στη φετινή διάσκεψη είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός για το τρέχον έτος αλλά και οι ανειλημμένες πολιτικές υποχρεώσεις του κ. Μέτα.

Ωστόσο, η εφημερίδα σχολιάζει πως πίσω από αυτή την άρνηση συμμετοχής "κρύβεται" η βούληση της Αλβανίας να πάρει αποστάσεις από τη συγκεκριμένη οργάνωση, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για τη λήψη καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διαπιστώνεται και αύξηση του εξτρεμισμού στην Ευρώπη για τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.