Οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας κατέστρεψαν αρκετά στρατιωτικά οχήματα, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Λιβύη και συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η γραμμή του μετώπου στην Λιβύη δεν έχει μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό το τελευταίο 24ωρο, παρά την εμπλοκή της στρατιωτικής συμμαχίας και οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να τους βομβαρδίζουν και να αποτρέπουν τις προσπάθειες των εξεγερμένων για την ανακατάληψη της πόλης Αντζαμπίγια.

Επίσης στην πόλη Μισουράτα, οι πληροφορίες για τον έλεγχο αυτής της σημαντικής πόλης, διίστανται, καθώς η κυβέρνηση αναφέρει ότι “απελευθέρωσε” την πόλη εδώ και τρεις ημέρες, αλλά οι αντικαθεστωτικοί τονίζουν ότι η Μισουράτα και τα σημαντικά της διυλιστήρια βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Επίσης παρά τους βομβαρδισμούς της στρατιωτικής συμμαχίας, οι δυνάμεις του Καντάφι, παραμένουν ισχυρές και κάνουν αισθητή την παρουσία τους, στον “δρόμο του θανάτου”, όπως αποκαλούν οι Λίβυοι, το οδικό δίκτυο που συνδέει την Βεγγάζη με την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.

Επίσης όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζιντάν, μετά από ένα μπαράζ βομβαρδισμών.

Οι δυτικές δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη εξαπέλυσαν επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού.Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.

Παράλληλα, δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κτύπησαν σήμερα ένα μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ενώ βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Tornado πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας "μία σειρά αναγνωριστικών πτήσεων για να προστατεύσουν τους άμαχους" χωρίς να κάνουν επιθέσεις.

Επίσης η συνεισφορά της Γαλλίας στην επέμβαση στη Λιβύη αυξήθηκε σήμερα με την άφιξη στα του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ, το οποίο έχει πλήρωμα 2.600 ατόμων μεταφέρει 14 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και Super Etendard, δύο αεροσκάφη επιτήρησης αναγνώρισης και πέντε ελικόπτερα διάσωσης και συνοδεύεται από τέσσερις φρεγάτες.

Η εφημερίδα Le Parisien αναφέρει ότι συνήθως πλαισιώνεται από ένα υποβρύχιο, αλλά η παρουσία του παραμένει μυστική.

Από την πλευρά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η στρατιωτική δράση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη έχει "πραγματικό αποτέλεσμα" όσον αφορά την προστασία αμάχων και την αποτροπή νέων επιθέσεων από το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, η εκστρατεία των συμμαχικών δυνάμεων έχει σταματήσει τις επιθέσεις του Καντάφι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου υποστράτηγος Τζον Λόριμερ.

"Έχουμε τις καλύτερες δυνατές ενδείξεις ότι η επιχείρηση έχει πραγματικό αποτέλεσμα", καθώς υπάρχει "απροθυμία" τόσο από το λιβυκό πολεμικό ναυτικό όσο και από την αεροπορία να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους από το Σάββατο, οπότε ξεκίνησε η διεθνής επέμβαση, επεσήμανε ο Λόριμερ.

Η "επίθεση" του Καντάφι στη Βεγγάζη έχει σταματήσει, παρόλα αυτά η απειλή "δεν έχει αποτραπεί εντελώς", πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα της καταστροφής ενός τζαμιού στη Ζαουίγια.

Από την πλευρά της Γαλλίας, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε σήμερα την αεροπορική βάση της Σολενζάρα στην Κορσική, η οποία είναι προωθημένη βάση των γαλλικών αεροσκαφών που εμπλέκονται στην επιχείρηση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, επιθεώρησε τη δύναμη που συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η γαλλική βάση Σολενζάρα, χρησιμεύει ως έδρα επιχειρήσεων για τα μαχητικά αεροσκάφη και τα μεταγωγικά, καθώς βρίσκεται κοντά στις ακτές της Λιβύης.

Η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται επίσης ως κέντρο προώθησης των γαλλικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, στο πλαίσιο επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς από εκεί αναχώρησε το 2ο σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (REP) το 1976, για επέμβαση στο Κολουέζι, στο Ζαΐρ, την τελευταία μεγάλη αερομεταφερόμενη επιχείρηση του γαλλικού στρατού.

Ο υφυπουργός εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις έχουν περισσότερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να προωθούνται παρά να προστατέψουν τους πολίτες και έχουν καταστήσει σαφές ότι προτίθενται να δολοφονήσουν τον Μουάμαρ Καντάφι.

"Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα, οι συμμαχικές δυνάμεις αποτελούν μέρος του πολέμου κατά της νόμιμης κυβέρνησης" ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν κτυπήσει και στρατιώτες μέσα σε στρατόπεδα.

Ο κ. Κάιμ πρόσθεσε ότι είναι πλέον σαφές από την επίθεση που προκάλεσε ζημιές στο κτίριο όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Καντάφι ότι οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν να δολοφονήσουν τον Λίβυο ηγέτη.

Ολες οι πλευρές θα πρέπει να ανακοινώσουν κατάπαυση του πυρός με στόχο τη σταθερότητα στη Λιβύη, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η λιβυκή κυβέρνηση προσβλέπει σε διάφορες φυλές που έχουν μεγάλη επιρροή να βοηθήσουν να αρχίσει διάλογος με τους εξεγερμένους.

Διερεύνηση της στρατιωτικής συμμετοχής στην Λιβύη

Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα ρόλο- κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα, μετά από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και την Βρετανία.

Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κατάρ και επιζητεί την διεύρυνση της συμμετοχής στις συμμαχικές στρατιωτικές επιθέσεις στις λιβυκές δυνάμεις και να διευκρινιστεί το θέμα της ηγεσίας της αποστολής στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποστολή αυτή "θα απαιτήσει μια ευρείας βάσης διεθνή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών, για την εφαρμογή και την επιβολή των αποφάσεων του ΟΗΕ, η οποία θα στηρίζεται στις εθνικές συμβολές και θα καταστεί δυνατή μέσω των μοναδικών πολυεθνών ικανοτήτων διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι Ομπάμα και Ερντογάν επανέλαβαν εξάλλου ότι "υποστηρίζουν πλήρως" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δίδει άδεια για τη λήψη "όλων των απαραίτητων μέτρων" για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, προσέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα μετάσχει σε μαχητικές αποστολές στη Λιβύη.

Κατά τη συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Ομπάμα ευχαρίστησε εξάλλου την Τουρκία επειδή βοήθησε να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις δημοσιογράφοι των Νιου Γιορκ Τάιμς, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ, ο Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του εμιράτου στην αποστολή στη Λιβύη, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδευε στη Λατινική Αμερική.

Ο Ομπάμα είπε στον σέιχ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι ότι η συμμετοχή της χώρας του στην αποστολή στη Λιβύη δείχνει το ρόλο που έχει ο ηγέτης του Κατάρ στην περιοχή, δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

TAGS