current views are: 1

18 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση09:05

Αμετακίνητοι οι πολιτικοί αρχηγοί της Βοσνίας στη συνάντηση με τον Φίλε

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παράμειναν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων κομμάτων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη μαραθώνια συνάντηση στο Σαράγεβο με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

Δημοσίευση 09:05’
αρθρο-newpost

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παράμειναν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων κομμάτων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη μαραθώνια συνάντηση στο Σαράγεβο με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παράμειναν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων κομμάτων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη μαραθώνια συνάντηση στο Σαράγεβο με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

Οι αρχηγοί του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), του Κόμματος για καλύτερο μέλλον (SBB) και του Σερβικού Δημοκρατικού (SDS) υιοθέτησαν νωρίτερα 14 σημεία που είχαν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συσκέψεις με τον κ. Φίλε και αφορούν την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο στην υπόθεση Σέιντιτς- Φίντσι.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός του SBB Φαχρουντίν Ράντοντσιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: “παρά την καλή πρόθεση όλων των συμμετεχόντων και κυρίως τις προσπάθειες του Επιτρόπου της ΕΕ δεν φθάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή μας πορεία και ότι οι πολίτες της Βοσνίας δεν το αξίζουν, αλλά θεωρώ ότι θα εμφανιστεί κάποια ακόμη ευκαιρία να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε το στρατηγικής σημασίας ζήτημα, όπως είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο ζητά από εμάς συμβιβασμό και μεγάλη ανεκτικότητα, είπε ο κ. Ράντοντσιτς.

Ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοιβτς δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά τα κόμματα που εκπροσωπούν τους Μουσουλμάνους δεν μπορούσαν να αποδεχθούν τα αιτήματα των κομμάτων που εκπροσωπούν τους Κροάτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, αρχηγός του SPD, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια είπε ότι υπήρξε διαφωνία στον καθορισμό των εκλογικών περιφερειών στην Κρατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία.

Δεν αξιοποιήσαμε την τεράστια προσπάθεια του κ. Φίλε. Το βασικό είναι ότι δεν υπήρξε πολιτική βούληση από κανέναν, είπε ο Μάρτιν Ραγκούζ από το κόμμα “Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990”.

Τα δύο κροατικά κόμματα, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (HDZ) και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 (HDZ 1990) παρέμειναν στις θέσεις τους ζητώντας το ζήτημα της εκλογής μελών της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ντνέβνι Άβαζ” του Σαράγεβο.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), Μίλοραντ Ντόντικ αποχώρησε για λίγο από τη συνάντηση με τον κ. Φίλε, επειδή ήταν προσκεκλημένος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας FTV.

Κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη, τόνισε ότι η θέση της Σερβικής Δημοκρατίας δεν αλλάζει, ότι υποστηρίζει απευθείας εκλογή των μελών της τριμερούς προεδρίας, η Σερβική Δημοκρατία στις εκλογές να είναι μία εκλογική περιφέρεια και το μέλος της προεδρίας της Βοσνίας από τη Σερβική Δημοκρατία να εκλέγεται με πλειοψηφία ψήφων.

Ο πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μλάντεν Μπόσιτς, στη διάρκεια διαλείμματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν άκουσε καμία καινούρια θέση, οπότε δεν υπάρχει ενδεχόμενο θετικής έκβασης των συνομιλιών.

Στη συνάντηση ήταν παρών ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ασία, Μπράιαν Χόιτ Γι.

Η συνάντηση του κ. Φίλε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βοσνίας διήρκεσε περίπου 10 ώρες και ήταν συνέχεια των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Σέιντιτς- Φίντσι, που εκδόθηκε το 2009.

Η άφιξη του κ. Φίλε στο Σαράγεβο ήταν η πρώτη αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, οι οποίες στις 7 Φεβρουαρίου εξελίχθηκαν σε μαζικές αναταραχές και συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις.

Από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ανακοινώθηκε ότι ο κ. Φίλε θα προβεί σήμερα σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα.

Ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Ρομά, Ντέρβο Σέιντιτς και ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας, Γιάκομπ Φίντσι είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2009 επειδή το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος της χώρας δεν επιτρέπουν σε μέλη μειονοτήτων να εκλέγονται στην τριμερή προεδρία της χώρας και στη Βουλή των Λαών. Το δικαστήριο τους δικαίωσε και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης για να επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας δεν μπορούν να καταλήξουν σε λύση για την εφαρμογή της απόφασης.


σχετικα αρθρα