Η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε για πρώτη φορά σήμερα ένα πολίτη της Ρουάντας που κρίθηκε ένοχος συνέργειας στη γενοκτονία του 1994 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 800.000 ανθρώπους στην αφρικανική χώρα.

Ο Όνεσφορ Ρουαμπουκόμπε καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 14 ετών ως συνεργός σε γενοκτονία. Ηλικίας 56 ετών, είχε καταφύγει από το 2002 στο γερμανικό έδαφος ζητώντας άσυλο και δικαζόταν από τον Ιανουάριο του 2011 από το περιφερειακό δικαστήριο της Φραγκφούρτης. Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μην τον εκδώσουν και να τον δικάσουν στη Γερμανία εξαιτίας του φόβου ότι στη Ρουάντα δεν θα μπορούσε να έχει μια δίκαιη δίκη.

Αυτός ο πρώην δήμαρχος του Κιζιγκούρο της κεντρικής Ρουάντας, κατηγορούνταν ότι διέταξε και συντόνισε μια σφαγή που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1994 και στη διάρκειά της σκοτώθηκαν περίπου 400 Τούτσι που είχαν καταφύγει σε μια εκκλησία.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε ζητήσει ισόβια κάθειρξη, ενώ η υπεράσπιση είχε ζητήσει την αθώωση του κατηγορουμένου.

Η ετυμηγορία του περιφερειακού δικαστηρίου της Φραγκφούρτης είναι η πρώτη που εκδίδεται από γερμανικό δικαστήριο για μια σφαγή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενοκτονίας της κοινότητας των Τούτσι στη Ρουάντα.