Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε χαρακτήρισε σήμερα από το Σαράγεβο «επαίσχυντο» το γεγονός ότι οι πολιτικοί της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σέιντιτς- Φίντσι», ανακοινώνοντας ότι παραιτείται από την πολύμηνη διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις.

«Είναι ντροπή να επέρχεται τέτοια αποτυχία» δήλωσε ο κ. Φούλε, ο οποίος χθες συμμετείχε σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των επτά ισχυρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας για την εξεύρεση τρόπου εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εγώ τερματίζω τη συμμετοχή μου στο θέμα αυτό» είπε ο κ. Φούλε, σημειώνοντας ότι τώρα οι θεσμοί της Βοσνίας θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

Έπειτα από συνάντηση με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα και τους πρωθυπουργούς της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας, Νέρμιν Νίκσιτς και Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, ο κ. Φο χαρακτήρισε την αποτυχία των συνομιλιών «ως εξαιρετικά απογοητευτική».

«Η εφαρμογή της απόφασης δεν είναι τεχνητό ζήτημα, είναι διεθνής υποχρέωσης της Βοσνίας» εξήγησε ο Επίτροπος της ΕΕ, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα είναι το κλειδί για την πρόοδο της χώρας στην πορεία της προς την ΕΕ.

Από αυτό εξαρτάται η κατάθεση από τη Βοσνία αιτήματος για την αναγνώριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Πρόκειται για εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία διασφαλίζεται η ισότητα των εθνικών μειονοτήτων στην εκλογική διαδικασία, αλλά ο τρόπος εφαρμογής εδώ και πολύ καιρό αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των πολιτικών της Βοσνίας, τόνισε ο κ. Φούλε.

Χαρακτηρίζοντας «μύθευμα» τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για «εικονικό ζήτημα», ο Επίτροπος της ΕΕ υποστήριξε ότι η εφαρμογή της απόφασης πραγματικά επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των πολιτών της Βοσνίας και ταυτόχρονα αποτελεί «γέφυρα μεταξύ Ντέιτον και Βρυξελλών».

«Χθες το βράδυ, κάποιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν και κάποιοι μιλούσαν, αλλά δεν έκαναν καμία ειλικρινή προσπάθεια» είπε ο κ. Φούλε, χωρίς να κατονομάσει εκείνους που δεν ήθελαν συμφωνία.

Πρόσθεσε δε, ότι ορισμένοι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων «προσπαθούσαν να εντάξουν και άλλα θέματα» που δεν αφορούσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
«Δεν ήταν δική μου, αλλά αποτυχία των πολιτικών της Βοσνίας» υπογράμμισε ο κ. Φούλε, υπενθυμίζοντας πως υπήρξαν πολλές «άγρυπνες νύχτες», στη διάρκεια των οποίων διεξάγονταν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων θεσμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η αμερικανική διοίκηση.

Ο κ. Φούλε συμφώνησε με τη θέση ότι στη Βοσνία υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα από την εφαρμογή της απόφασης για την υπόθεση «Σέιντιτς- Φίντσι», αλλά εκτίμησε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος παραμένει προϋπόθεση για την εφαρμογή άλλων μηχανισμών, που έχει η ΕΕ για να βοηθήσει στη διευθέτηση των υπόλοιπων προβλημάτων.

Ο Επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικές» τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Βοσνίας και τους συμμετέχοντες στις συνελεύσεις πολιτών στο Σαράγεβο και την Τούζλα, σημειώνοντας ότι «ο πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνο απέναντι στους πολίτες».

Ο κ. Φούλε κάλεσε τους πολιτικούς στη Βοσνία να ακούσουν τα αιτήματα των πολιτών, να μην τα αγνοούν και ζήτησε να αποφευχθεί κάθε είδους βία που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Φούλε, στην ημερήσια διάταξη είναι τώρα «τρεις νέες πρωτοβουλίες», μέσω των οποίων η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες στη Βοσνία.

Η πρώτη είναι η ενίσχυση της «οικονομικής διαχείρισης», η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

«Θα βοηθήσουμε τη Βοσνία να ετοιμάσει πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, ώστε να ενδυναμωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης. Όλα θα συνδεθούν και πάλι με την υλοποίηση του προγράμματος προενταξιακής βοήθειας» τόνισε.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, όπως είπε, είναι η δημιουργία ομάδων εργασίας Βοσνίας και ΕΕ που θα επιταχύνουν την υλοποίηση σχεδίων που χρηματοδοτεί η ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προγράμματα αξίας 400 εκ. ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα ενισχυθεί το δικαστικό σύστημα.

Η τρίτη πρωτοβουλία είναι η διεύρυνση του διαλόγου για τη δικαιοσύνη σε ορισμένα από τα στοιχεία του κεφαλαίου 23 του κοινοτικού κεκτημένου, κυρίως στη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ΕΕ προτίθεται να εντάξει και δομές της κοινωνίας πολιτών και η πρώτη συνάντηση θα διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου, διευκρίνισε.