Τους 300 έχει φθάσει ο αριθμός των Αλβανών εθελοντών, που πολεμούν στο πλευρό της αντιπολίτευσης στη Συρία και έως τώρα περισσότερα από 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "Opinion" του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού KLAN, οι περισσότεροι Αλβανοί εθελοντές πολεμιστές στη Συρία προέρχονται από την περιοχή του Κοσόβου.

Στην εκπομπή διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις για το αν πρόκειται για μια πράξη υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών ή για συμμετοχή που υπαγορεύεται από το θρήσκευμα των εθελοντών ή για ιερό πόλεμο.

Ρεπορτάζ από την εμπόλεμη ζώνη στη Συρία, εμφανίζει οπλισμένους Αλβανούς να μιλούν για πόλεμο στο όνομα του Ισλάμ και να εξυμνούν τον Μπιν Λάντεν.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο αλβανικός Τύπος δημοσίευσε δηλώσεις του πατέρα ενός νεαρού που σκοτώθηκε πολεμώντας στη Συρία, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι ο θάνατος του γιου του τον τιμούσε ιδιαίτερα, διότι πέθανε για έναν ιερό σκοπό.

Ρεπορτάζ από το Κόσοβο που μετέδωσε η εκπομπή ανέφεραν ότι η στρατολόγηση των εθελοντών γίνεται σε δύο τζαμιά έξω από την Πρίστινα, κάτι που οι εκεί ιθύνοντες διέψευσαν, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές επιλογές.

Εθελοντές που μετείχαν για περισσότερους από έξι μήνες στον πόλεμο στη Συρία και μίλησαν στην εκπομπή ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται οργάνωση. Οι Αλβανοί πηγαίνουν εθελοντικά, μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. Φθάνουν στα τουρκικά σύνορα και εκεί συναντούν εύκολα τους εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών της Συρίας, όπως υποστήριξαν.