Ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία αποτελεί «μαζική αυτοκτονία», κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ του Παρισιού και της Βέρνης.

«Σέβομαι πολύ τα δημοψηφίσματα, όμως αυτό αποτελεί μαζική αυτοκτονία για τους Ελβετούς», δήλωσε ο Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Θα επιβληθούν δασμοί (…) στις ελβετικές εξαγωγές σε αντίποινα, οπότε η Ελβετία θα φτωχύνει», πρόσθεσε.

Ο γάλλος σοσιαλιστής υπουργός επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει πώς η ακροδεξιά πολιτική μπορεί να αλλάξει τους νόμους μιας χώρας, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις τοπικές εκλογές στη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να σημειώσει αύξηση των ποσοστών του.

Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία σκοπεύει να αναθεωρήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ελβετία, χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιο τρόπο.

Με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν στις 9 Φεβρουαρίου «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης, σ' ένα δημοψήφισμα με τίτλο «εναντίον της μαζικής μετανάστευσης», το οποίο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος SVP του Κρίστοφ Μπλόχερ, που καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.

Πολλοί ελβετοί ψηφοφόροι κατηγορούν τους μετανάστες για τα αυξημένα ενοίκια, τη συμφόρηση στα μέσα μεταφοράς και την αύξηση της εγκληματικότητας, γεγονός που οδήγησε το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει τη μετανάστευση.

Παρόλα αυτά ελβετοί επιχειρηματίες ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα βλάψει την οικονομία της χώρας, που βασίζεται στους ξένους επαγγελματίες, αυξάνοντας την γραφειοκρατία και υπονομεύοντας τις διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ελβετίας.