Η Κίνα απέρριψε την «αναίτια κριτική», όπως την χαρακτήρισε, που δέχτηκε το Πεκίνο σε μία νέα έκθεση του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν άφησε να διαφανεί αν σκοπεύει να ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί πιθανής απόφασης που θα καταδικάζει την Πιονγκγιάνγκ.

Ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι του τομέα ασφαλείας ή ακόμη και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της χώρας, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου επειδή προέβησαν σε εγκλήματα όμοια με του ναζιστικού καθεστώτος, όπως ο συστηματικός βασανισμός, η στέρηση τροφής και οι δολοφονίες.

Η ίδια επιτροπή ανακοίνωσε ακόμη ότι το Πεκίνο -ο κυριότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας- ενδεχομένως να «βοηθάει και να υποκινεί τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» με το να στέλνει μετανάστες και αποστάτες στη Βόρεια Κορέα, όπου βασανίζονται ή εκτελούνται, ισχυρισμός που προκάλεσε την οργή της Κίνας.

«Φυσικά και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την αναίτια κριτική», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θεωρούμε ότι η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (μίας χώρας) για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασης σε αυτόν τον τομέα».

Η Χουά δεν απάντησε στην «υποθετική ερώτηση», όπως είπε, για το αν η Κίνα θα χρησιμοποιούσε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει αν η έκθεση κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη περαιτέρω δράσης. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Κίνα προφανώς θα μπλοκάρει μία τέτοια κίνηση.