Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι ανήγγειλε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την 6η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ότι οι Δυνάμεις Ασφάλειας του Κοσόβου τον επόμενο χρόνο θα μετεξελιχθούν σε Ένοπλες Δυνάμεις.

«Είναι η τελευταία παρέλαση των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου. Από τον επόμενο χρόνο, ο θεσμός αυτός θα είναι γνωστός ως Ένοπλες Δυνάμεις του Κοσόβου» είπε ο κ. Θάτσι στη διάρκεια παρέλασης στην Πρίστινα μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας και της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου.

«Οι δυνάμεις αυτές θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη στον τομέα της ασφάλειας» κάτι που προϋποθέτει ετοιμότητα και ικανότητα να διαφυλάττουν την «ακεραιότητα και την εδαφική ακεραιότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα τόνισε ότι «στις 17 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η αμετάκλητη και αδιαμφισβήτητη ιστορία του κράτους του Κοσόβου» εκτιμώντας ότι «η εποχή της έχθρας στα Βαλκάνια είναι παρελθόν» και ότι «τώρα είναι καιρός για την ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές».

Η κ. Γιαχγιάγκα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία κράτους δικαίου, που θα διασφαλίσει την τάξη και την ειρήνη σε κάθε τμήμα του Κοσόβου.

Η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και η πλειοψηφία των υπουργών, οι πρόεδροι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα και της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι και πολλοί πολίτες επισκέφθηκαν χθες τον τάφο του πρώτου προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και άφησαν λουλούδια.

Στην Πρίστινα διεξήχθη πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, στην οποία μίλησαν η κ. Γιαχγιάγκα, ο κ. Θάτσι και ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Γιακούπ Κρασνίτσι.

Η πρόεδρος του Κοσόβου τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε το Κόσοβο να βρεθεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας το συντομότερο δυνατό και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Κόσοβο αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις τα έξι χρόνια που πέρασαν και ότι με σιγουριά βαδίζει προς την Ευρώπη.

Ο κ. Κρασνίτσι σημείωσε ότι, με αφορμή την επέτειο, όλοι πρέπει να θυμούνται εκείνους που έδωσαν τα πάντα για αυτή την ημέρα.

Στο Βελιγράδι δεν υπήρξαν αντιδράσεις για την επέτειο ανακήρυξης της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου, εκτός από τις εκτιμήσεις του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του υπουργού αρμόδιου για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν.

Ο κ. Βούλιν είπε ότι η σερβική κυβέρνηση «υλοποίησε ό,τι υποσχέθηκε σε σχέση με το Κόσοβο και ότι καμία στιγμή δεν έθεσε σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Βούλιν, επικεφαλής του Κινήματος Σοσιαλιστών, το οποίο είναι μέλος του συνασπισμού με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Σερβία ανέφερε ότι «ο χρόνος θα αποδείξει πόσο επιτυχημένη ήταν η πολιτική της κυβέρνησης της Σερβίας στο Κόσοβο».