Η δίκη του επικεφαλής κινήματος της ρωσικής ριζοσπαστικής αριστεράς Σεργκέι Ουντάλτσοφ άρχισε σήμερα στη Μόσχα, με τον κατηγορούμενο να κινδυνεύει με ποινή 10 ετών σε στρατόπεδο γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποκίνησε "μαζικές ταραχές" στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2011-2012 κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δίκη άρχισε στο δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.
Ο Ουντάλτσοφ, σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγορείται, μαζί με έναν συνεργάτη του, τον Λεονίντ Ραζβοζάγεφ, ότι υποκίνησαν "μαζικές ταραχές" σε συντονισμό και με τη χρηματοδότηση του Γεωργιανού πρώην κοινοβουλευτικού Γκιούιβι Ταργκαμάντζε, ο οποίος δικάζεται ερήμην.

Ο Ουντάλτσοφ καταγγέλλει κατηγορίες που συνιστούν "κραυγαλέα ψέματα" και διώξεις που έχουν στόχο να τον φιμώσουν μετά τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που είχαν προηγηθεί της επιστροφής στο Κρεμλίνο τον Μάιο του 2012 του Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Δεν περιμένω τίποτε καλό από τη δίκη αυτή. Είναι μια πολιτική δίκη", δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης του Ουντάλτσοφ Βιολέτα Βόλκοβα πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Ο Ουντάλτσοφ δεν διέπραξε "κανένα έγκλημα, δεν έκανε τίποτε που να μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές ταραχές. Το καθεστώς σφίγγει τον κλοιό στους πολιτικούς του αντιπάλους".

Ο Ουντάλτσοφ είχε διακριθεί το 2011-2012 στη διάρκεια των πολύμηνων διαδηλώσεων ως ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του κινήματος διαμαρτυρίας, του οποίου ηγείτο ακόμη ο φιλελεύθερος Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο τελευταίος, σε βάρος του οποίου επίσης ασκήθηκαν διώξεις για διάφορες κατηγορίες, καταδικάστηκε πέρυσι σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, τις οποίες ο Ναβάλνι αρνείται.

Οι κατηγορίες για τις οποίες δικάζονται σήμερα οι Ουντάλτσοφ και Ραζβοζάγεφ αφορούν τις "μαζικές ταραχές" που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Μάιο του 2012 και την προετοιμασία ταραχών στη χώρα.

Στις 6 Μαΐου του 2012, παραμονή της ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, μια διαδήλωση πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Μόσχας σημαδεύτηκε από ταραχές, για τις οποίες η αντιπολίτευση και η αστυνομία επέρριψαν η μια την ευθύνη στην άλλη.

"Δεν είχα προσωπικά, όπως και οι άλλοι διοργανωτές και ηγετικά στελέχη της 6ης Μαΐου κανένα πολιτικό όφελος να μετατρέψω την κατάσταση εκείνη (των διαδηλώσεων) σε ταραχές", δήλωσε ο Ουντάλτσοφ σε συνέντευξή του που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Νόβαγια Γκαζέτα.

"Οι αρχές είναι αυτές που μπορεί να ωφελούνταν από τις συγκρούσεις της 6ης Μαΐου, για να αρχίσουν κατόπιν την καταστολή και όχι η αντιπολίτευση", τόνισε δηλώνοντας θύμα μιας "πολιτικής προβοκάτσιας".

Η εισαγγελία δηλώνει ότι 82 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί, όπως και δεκάδες διαδηλωτές.
Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών, οι περισσότεροι από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη του 2013 μετά τη χορήγηση αμνηστίας. Ωστόσο οκτώ μεταξύ αυτών δικάζονται ακόμη και κινδυνεύουν με την ποινή 8 ετών σε στρατόπεδο.

Ο Ουντάλτσοφ δεν είχε συλληφθεί τότε.

Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2012 το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που ανήκει στην εταιρεία-κολοσσό του φυσικού αερίου Gazprom, μετέδωσε ένα βίντεο επιβαρυντικό για τον Ουντάλτσοφ καθώς παρουσίαζε εικόνες που είχαν ληφθεί με κρυμμένη κάμερα στη διάρκεια μιας συνάντησης πολλών ανδρών, μεταξύ των οποίων, όπως σχολιαζόταν στο βίντεο αυτό, ήταν ο Ουντάλτσοφ και ο Ταργκαμάντζε.

Ο τελευταίος, που παρουσιαζόταν ως συνεργάτης της τότε φιλοδυτικής και υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ γεωργιανής κυβέρνησης, χαρακτηριζόταν από το NTV ως ειδικός στην πολιτική αποσταθεροποίηση.

Ποινικές διώξεις σε βάρος των Ουντάλτσοφ και Ραζβοζάγεφ ασκήθηκαν λίγο αργότερα, όπως και σε βάρος ενός τρίτου υπόπτου, του Κονσταντίν Λεμπέντεφ. Αυτός καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο δυόμισι χρόνια σε στρατόπεδο για τη διαδήλωση της 6ης Μαΐου, αφού ομολόγησε την ενοχή του.

Στη χθεσινή συνέντευξη ο Ουντάλτσοφ, πρώην μέλος σταλινικών οργανώσεων ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσέγγισε τη λεγόμενη "φιλελεύθερη" αντιπολίτευση, δηλώνει θύμα μιας "προβοκάτσιας" των μυστικών υπηρεσιών.