Οι μεσολαβητές της πακιστανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν σήμερα ότι δεν θα επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους εκπροσώπους των ανταρτών Ταλιμπάν όσο αυτοί οι τελευταίοι δεν ανακοινώνουν μια κατάπαυση του πυρός.

Χθες οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού στρατοπέδου είχαν διακόψει τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των ανταρτών αφού μια παράταξη των Ταλιμπάν ανακοίνωσε πως σκότωσε 23 στρατιώτες σε αντίποινα για επιχειρήσεις του στρατού στις περιοχές των φυλών κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι φόνοι αυτοί, οι οποίοι καταδικάσθηκαν από τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, βύθισαν στην κρίση την ήδη κοπιώδη ειρηνευτική διαδικασία.

Σήμερα στο Ισλαμαμπάντ οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης συνάντησαν τον Σαρίφ, στον οποίο εξέφρασαν την ανησυχία τους, λέγοντας πως μέχρι στιγμής έχουν λάβει «αποθαρρυντική απάντηση» από τους αντάρτες.

«Είπαμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στο διάλογο καθώς δεν υπάρχει μια ανακοίνωση των Ταλιμπάν για κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή της», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης.

Μέσα στη σημερινή ημέρα, οι αρχές ανέφεραν τουλάχιστον τρεις νέες ανταρτικές επιθέσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σε δύο από τις οποίες σκοτώθηκε από ένας στρατιώτης.

Η πρώτη έγινε στη ζώνη των φυλών στο Νότιο Ουαζιριστάν και η δεύτερη κοντά στην Πεσαβάρ. Στην τρίτη επίθεση, πάντα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος που μετέφερε ντόπιους εργαζόμενους μιας γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, της Acted, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο βραχίονα ο οδηγός.