current views are: 1

18 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση15:13

Εκτεταμένα επεισόδια, με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στο Κίεβο (Βίντεο και φωτό)

Εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν  μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην καρδιά του Κιέβου την Τρίτη με αποτέλεσμα, τουλάχιστον 18 άτομα να σκοτωθούν και περισσότερα από 200 να τραυματιστούν σοβαρά.

Δημοσίευση 15:13’
αρθρο-newpost

Εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν  μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην καρδιά του Κιέβου την Τρίτη με αποτέλεσμα, τουλάχιστον 18 άτομα να σκοτωθούν και περισσότερα από 200 να τραυματιστούν σοβαρά.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν  μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην καρδιά του Κιέβου την Τρίτη με αποτέλεσμα, τουλάχιστον 18 άτομα να σκοτωθούν και περισσότερα από 200 να τραυματιστούν σοβαρά. Λόγω των φόβων για κλιμάκωση των συγκρούσεων, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα περιορίστηκε η οδική πρόσβαση στην πρωτεύουσα της χώρας. 

Δίχως αποτέλεσμα έληξε και η έκτακτη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας με τον ηγέτη ενός εκ των μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων της χώρας τον Βιτάλι Κλίτσκο, με αποτέλεσμα να παραμένει το αδιέξοδο.

«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης ο ίδιος, τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

Δεν έγινε όμως σαφές αν παρά την αποχώρηση του Κλίτσκο από το προεδρικό μέγαρο συνεχίζονταν οι συνομιλίες μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των δύο άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας

Σημειώνεται πως αντιτρομοκρατικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση νωρίτερα στην πλατεία Ανεξαρτησίας σε μία προσπάθεια να εκκενώσουν το μέρος, με τους διαδηλωτές να απαντούν με  βεγγαλικά, βόμβες μολότοφ και πέτρες, με τα επεισόδια να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στο κτίριο που χρησιμοποιούν ως έδρα τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απέναντι από την πλατεία. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τμήματα του 9οροφου κτιρίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και πυκνός καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα.

Αναφορές από πλευράς των διαδηλωτών κάνουν λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν αδιακρίτως στο πλήθος που παρέμεινε συγκεντρωμένο στην πλατεία.

Εξάλλου, όπως μετέδιδε νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο Itar Tass, ομάδα διαδηλωτών οπλισμένοι με ρόπαλα εισέβαλαν στην πρεσβεία του Καναδά, και επιτέθηκαν στο προσωπικό. 

Η καναδική κυβέρνηση ωστόσο διέψευσε την είδηση, αναφέροντας πως αν και ορισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν καταφύγιο στην καναδική πρεσβεία, δεν σημειώθηκε καμία φθορά. 

Στις συγκρούσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα Russia Today, αστυνομία και διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά. Μάλιστα, σε βίντεο που ανέβασε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνει διαδηλωτές με μάσκες να πυροβολούν με πιστόλια και καραμπίνες πίσω από τα φράγματα. 

Πάντως, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε είπε ότι οι ουκρανικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν το παν για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον των διαδηλωτών.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές» ποινές σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες. 

«Η γενική εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολή των πιο σκληρών ποινών σε βάρος εκείνων που πυροδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, εκείνων που τις οργάνωσαν και εκείνων που τις καθοδήγησαν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας, καλώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει».

Επεκτείνονται και εκτός Κιέβου οι ταραχές

Πέραν του Κιέβου, επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Λβιβ, με τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν την έδρα της αστυνομίας στην πόλη αυτή που θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών, στη δυτική Ουκρανία, όπως ανέφερε ένα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Περίπου 500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Λίγο αργότερα περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικά το κτίριο.

Τουλάχιστον 20 νεκροί – Εκατοντάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 11 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί εξαιτίας των επεισοδίων όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, ενώ 221 τραυματίστηκαν και 114 εξ αυτών μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, τα οποία σύμφωνα με τοπικά Μέσα δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό τραυματιών που προσκομίζονται. Το ΥΠΕΣ από την πλευρά του κάνει λόγο για 9 αστυνομικούς νεκρούς και 135 τραυματίες, εκ των οποίων οι 35 σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax που επικαλείται το Ουκρανικό ΥΠΕΣ, οι θάνατοι των επτά εκ των 9 μελών των δυνάμεων ασφαλίας προέρχονται από τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμούς. Αργότερα το βράδυ η ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο ακόμη αστυνομικών


σχετικα αρθρα