Εάν την επόμενη περίοδο δεν υλοποιηθούν επείγουσες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα εισέλθει σε αβέβαιη κατάσταση, τελική έκβαση της οποίας ενδέχεται να είναι η διάσπαση, προέβλεψε ομάδα ειδικών από το γερμανικό ίδρυμα «Friedrich Ebert».

Το κείμενο, με τίτλο «Βοσνία και Ερζεγοβίνη 2025», το περιεχόμενο του οποίου πριν από δύο χρόνια είχε αποκαλυφθεί στην περιοχή, προβλέπει κάποια σενάρια της μελλοντικής κατάστασης στη Βοσνία όσον αφορά την οικονομία και την ασφάλεια.

Σε ένα από τα σενάρια προβλέπονται έως το 2015 μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής των διεφθαρμένων αρχών, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας του Ζάγκρεμπ Βέτσερνι Λιστ, στην έκδοση που κυκλοφορεί στη Βοσνία.

Στο σενάριο προσομοίωσης του γερμανικού ιδρύματος -μεταξύ άλλων- αναφέρεται:

«Μετά το τελευταίο κύμα κρίσης το 2015, η ΕΕ επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση των προβλημάτων στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα και οι ίδιες οι κοινότητες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης είδαν τον ειρηνικό διαχωρισμό, όπως έχει επιτευχθεί σε ορισμένες άλλες χώρες, ως τη μοναδική πιθανή λύση».

Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμη ότι «οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Βοσνίας και η πλειοψηφία των πολιτών, απογοητευμένοι με τις συνεχείς αποτυχίες στις προσπάθειες διατήρησης ακέραιας της χώρας, συμφιλιώνονται με το γεγονός ότι δύο από τις τρεις εθνικές κοινότητες δεν μπορούν να ταυτιστούν με το κράτος της Βοσνίας».

Στο κείμενο προβλέπεται συμφωνία μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Τουρκίας, ώστε να ξεκινήσει διαδικασία διάλυσης και ότι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι μία διάσκεψη το 2020, με την ονομασία «Ντέιτον 2», την οποία υπογράφουν οι ηγέτες των τριών συστατικών λαών της Βοσνίας με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθούν τρία νέα κράτη, θα γίνουν σεβαστά τα σύνορα της Σερβικής Δημοκρατίας και θα υπάρξουν δύο ομάδες καντονιών, μία με μουσουλμανική πλειοψηφία και μία με κροατική πλειοψηφία.

Η Σρεμπρένιτσα, σύμφωνα με το σενάριο, θα ανακηρυχθεί ξεχωριστή περιφέρεια με καθεστώς μνημειακού κέντρου.

Το νέο βοσνιακό κέντρο θα διατηρήσει τη νομική συνέχεια του προηγούμενου κράτους, συμπεριλαμβανομένων όλων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διοργανώσει νέα διάσκεψη επενδυτών για τα νέα κράτη και να κινήσει την οικονομία τους, υπογραμμίζεται στο σενάριο.

Για να εμποδιστούν πιθανές συγκρούσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων που θα ζουν στα τρία κράτη, θα είναι αναγκαία η στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων του ιδρύματος.