Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της ουκρανικής ηγεσίας, με αφορμή την κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο.

«Αυτός που ευθύνεται για τις αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε αιματοχυσία στο κέντρο του Κιέβου ή σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη θα αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την επιβολή προσωπικών κυρώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Μετά τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Γαλλία, την Πολωνία και άλλες χώρες που κατήγγειλαν τη χρήση βίας "αδιακρίτως" στην Ουκρανία, ο Σταϊνμάγερ κάλεσε όλες τις πλευρές στο Κίεβο «να πάρουν αποστάσεις από κάθε είδους προκλήσεις» σημειώνοντας ότι «η κλιμάκωση της βίας είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα».

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κυρίως την ευθύνη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Τα τελεσίγραφα δεν είναι ο σωστός τρόπος» για να επιλυθεί η κρίση, κατέληξε, αναφερόμενος στη διορία που έδωσαν οι αρχές στην αντιπολίτευση για να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να επανέλθει η ηρεμία στην πρωτεύουσα.