current views are: 2

19 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση05:31

Φόβοι εμφυλίου στην Ουκρανία – Κυρώσεις εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (LIVE)

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. 

Δημοσίευση 05:31’
αρθρο-newpost

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. 

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προανήγγειλε κυρώσεις κατά όσων προκάλεσαν τη βία στη χώρα, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν εκτάκτως αύριο, Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το ενδεχόμενο αυτό.

«Όποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αιματοχυσία ( … ) θα πρέπει να αναμένει ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς κατήγγειλε την «αδιάκριτη χρήση βίας στο Κίεβο», καλώντας όλες τις πλευρές «να ( …) επαναλάβουν αμέσως την πορεία του διαλόγου». Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. 

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει από αύριο κιόλας «στοχευμένες» κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τη χρήση αστυνομικής βίας στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε από την πλευρά της ότι η Άνγκελα Μέρκελ «λυπάται» για την κλιμάκωση της βίας. «Η καγκελάριος Μέρκελ λυπάται βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστεί τώρα η όλη κατάσταση», τόνισε η Βιρτς σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε εάν έχει έλθει πλέον η ώρα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας. «Είναι φανερό ότι η κατάσταση πρέπει από σήμερα να επανεξεταστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί», τόνισε η Βιρτς.

Αυξάνονται ανθρώπινες απώλειες και τραυματίες

Το Κίεβο φλέγεται και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί. Στον κατάλογο των νεκρών προστέθηκε και ένας δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας Vesti, ο οποίος είχε μόλις αναχωρήσει από τον τόπο εργασίας του με ταξί και κατευθυνόταν στο σπίτι του όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο αυτοκίνητο που είχε σταματήσει σε ένα φανάρι. Οι μασκοφόροι έβγαλαν το δημοσιογράφο από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τον χτυπούν. 

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός Έλληνα που ζει στο Κίεβο. 

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ 

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς. 

Οι αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.

Γιανουκόβιτς: Η αντιπολίτευση πέρασε τη διαχωριστική γραμμή

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβις κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους “ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα” πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση “που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία”. 

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως», τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θέλει να πραγματοποιηθούν σήμερα νέες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει – εφόσον η αστυνομία σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών.

«Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι», δήλωσε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Bild, της οποίας είναι τακτικός αρθρογράφος.

«Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις», δήλωσε στη Bild.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Κίεβο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τονίζουν πως οι συγκρούσεις θυμίζουν τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν άρχισε να καταρρέει η Σοβιετική Ένωση και κυρίως η Βαλτική και ο Καύκασος.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η χώρα ήταν πάντα διαιρεμένη μετά την ανεξαρτησία της. Στο δυτικό τμήμα το πρόσταγμα έχουν οι Εθνικιστές, οι οποίοι μισούν τη Ρωσία. Στα ανατολικά η πλειονότητα των κατοίκων αντίθετα μιλάει ρωσικά. Και το νότιο τμήμα της χώρας είναι φιλορωσικό. Το κοσμοπολίτικο Κίεβο δεν συμφιλιώθηκε ποτέ πραγματικά με τον Γιανουκόβιτς. Τα νήματα στη χώρα κινούν ολιγάρχες με αδιαφανή συμφέροντα. Μέχρι σήμερα πάντως τα διάφορα οικονομικά κέντρα εξουσίας είχαν καταφέρει να βρουν ένα modus vivendi. Σήμερα πάντως η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου.

Η Ρωσία εδώ και εβδομάδες τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης αυτονομίας του ανατολικού τμήματος της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσαρτήσει αυτό το τμήμα, το οποίο είναι και το πιο αναπτυγμένο βιομηχανικά. Πάντως το Κρεμλίνο δεν είναι ικανοποιημένο με τον Γιανουκόβιτς παρόλο που είναι ο άνθρωπός τους. Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν είναι της άποψης πως ο Γιανουκόβιτς θα μπορούσε να τηρήσει πιο σκληρή στάση εναντίον των διαδηλωτών.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Από τη Μόσχα έως την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, έως τη Βαρσοβία, οι επικεφαλής της διπλωματίας καταδίκασαν την Τρίτη την επιστροφή της βίας στο Κίεβο, με το Βερολίνο να ανακινεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία. η οποία κατά πολλούς είναι στο χείλος του «εμφυλίου πολέμου». 

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους του Κιέβου και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση, κυρίως , έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση », είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, εκφράζοντας «την έντονη ανησυχία» του και υπενθυμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα του άμεσου διαλόγου» με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη χρήση βίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας ( Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Αλεξέι Πούσκοφ, η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του « εμφυλίου πολέμου » και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι υπεύθυνη γι αυτό. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία κινείται στο “πορτοκαλί” σενάριο της κατάληψης της εξουσίας μέσα από το χάος και την αυθαιρεσία », είπε, αναφερόμενος στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που οδήγησε στην άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης. 

«Νομίζω ότι είναι η Δύση και οι πολιτικοί της που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, ασκώντας συνεχώς πιέσεις στις ουκρανικές αρχές να μην αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και να αφήσουν τις ριζοσπαστικές ακραίες οργανώσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου» ανέφερε ο Πούτσκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι «τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα».

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο» για να αποφευχθεί η «περαιτέρω βία». Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον που τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει πολλά ταξίδια στο Κίεβο, είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για την «κλιμάκωση της βίας», καλώντας τους «πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση της πολιτικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προτείνει και πάλι βοήθεια της Βαρσοβίας για έξοδο από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία απειλείται με «εμφύλιο πόλεμο σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα», με συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Να αποφύγει τη χρήση βίας και τα αντίποινα κατά των διαδηλωτών και να προσπαθήσει να βρει λύση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα του μέσω του διαλόγου προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα, καλεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο Ρουμάνος ομόλογός του Τράιαν Μπασέσκου

«Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Τράιαν Μπασέσκου ανησυχεί βαθιά για το κύμα βίας και την απώλεια ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στους δρόμους του Κιέβου. Η Ρουμανία έγινε επίσης μάρτυρας βίαιων συγκρούσεων κατά την Επανάσταση του 1989, όταν περισσότερα από 1000 άτομα σκοτώθηκαν στη μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Μάθαμε τότε ότι η βία δεν αποτελεί λύση και ότι θα πρέπει να αναζητούνται λύσεις μέσω του δημοκρατικού διαλόγου» τονίζεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση της Ρουμανικής Προεδρίας.


σχετικα αρθρα