Έντονες συζητήσεις έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου που φέρουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να έχει στην κατοχή του ντοκουμέντα για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

"Οι ισχυρισμοί που δημοσιεύθηκαν από ΜΜΕ στη Σερβία είναι εικασίες" δήλωσε η εκπρόσωπος του ICTY, Μαγκνταλένα Σπαλίνσκα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Tanjug" υπενθυμίζοντας ότι το έργο του δικαστηρίου συνδέεται με την ποινική δίωξη και την εκδίκαση του εγκλήματος της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου, επικαλούμενη πηγές από κύκλους των υπηρεσιών ασφάλειας δημοσίευσε ότι πρόσθετα τεκμήρια για το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, πιθανότατα βρίσκονται στο ICTY.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" του Νόβισαντ ότι ενημερώθηκε πως υπάρχουν πρόσθετα έγγραφα εκτός Σερβίας που αφορούν τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς.

"Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να ειπωθεί ότι ντοκουμέντα για το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του Ζόραν Τζίντζιτς είναι στη διάθεση των οργάνων της Σερβίας και ότι αν προσπαθήσουν μπορούν να τα πάρουν. Αυτό μόνο μπορώ να πω προς το παρόν.

Δεν πρέπει να γίνονται έρευνες μόνο στη Σερβία, κάτι υπάρχει και εκτός της χώρας" δήλωσε ο κ. Κάτσιν στο Tanjug διευκρινίζοντας ότι εμμένει στους προηγουμένους ισχυρισμούς, αλλά δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς εκτίμησε ως θετική εξέλιξη την ύπαρξη τεκμηρίων.

"Αν υπάρχουν οποιαδήποτε τεκμήρια, νέα αποδεικτικά στοιχεία, οτιδήποτε που θα μπορούσε να αλλάξει τη μέχρι τώρα κατεύθυνση των ερευνών και των στοιχείων που είναι γνωστών στην κοινή γνώμη σε σχέση με τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς, τότε πρέπει να φθάσουμε σε αυτά τα τεκμήρια μέσω της διεθνούς νομικής συνδρομής" υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση όλα τα νέα στοιχεία να παραδοθούν στα δικαστικά όργανα της Σερβίας.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τη δήλωση του Γέλικο Κάτσιν αλλά ανέφερε ότι είναι έργο του κράτους να ερευνά όλα τα νέα στοιχεία σε όλες τις υποθέσεις, αν προκύπτουν.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού και ιδρυτής του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής, Βλάντιμιρ Πόποβιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος εκείνοι που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας να μην κάνουν τα πάντα για διαλευκανθεί το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του Ζόραν Τζίντζιτς.

"Δεν γνωρίζω για ποιον ακριβώς λόγο η πρωτοβουλία αυτή τώρα ξεκίνησε από την ΕΕ, αλλά πιθανώς οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες εκτίμησαν ότι στη Σερβία επιτέλους έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα και ότι οι άνθρωποι που είναι στην κυβέρνηση δεν έχουν κανένα λόγο να μην περατωθεί η έρευνα" δήλωσε ο κ. Πόποβιτς.

Ο κ. Πόποβιτς είπε ότι οι κυβερνήσεις τη Σερβίας, μετά τη δολοφονία του Τζίντζιτς, με πρώτη την περίοδο την κυβέρνηση με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχαν προσωπικό ενδιαφέρον να μην διαλευκανθεί η υπόθεση. 

Και την περίοδο που κυβέρνησε το ίδιο το κόμμα που ίδρυσε ο Τζίντζιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), με επικεφαλής τον Μπόρις Τάντιτς, η κομματική ηγεσία και οι αρχές είχαν συμφέρον να υπάρχει η ιστορία ότι ο Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε λόγω δεσμών με το οργανωμένο έγκλημα, υπογράμμισε.

"Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της ΕΕ, όπως και όσοι επιθυμούν να ζουν σε μία χώρα στην οποία δεν υπάρχουν μυστικά. Χαιρετίζω επιπροσθέτως την πρωτοβουλία επειδή ενδιαφέρομαι προσωπικά να ερευνηθεί το έγκλημα επειδή θεωρώ ότι είναι ενός είδους υποχρέωση που έχω ως στενός συνεργάτης και μάρτυρας όλων όσων ακολούθησαν τη δολοφονία" είπε.

"Τα προηγούμενα χρόνια, με ψέμματα για τη δολοφονία αναισθητοποίησαν τους πολίτες της Σερβίας, με αποτέλεσμα και σήμερα να υπάρχουν άνθρωποι που αμφιβάλουν αν ήταν πολιτική δολοφονία. Η δολοφονία πρωθυπουργού και αρχηγού του ισχυρότερου κόμματος της τότε κυβέρνησης μπορεί να είναι μόνον πολιτική" σημείωσε ο κ. Πόποβιτς.

Ο πληρεξούσιος της οικογένειας του Ζόραν Τζίντζιτς, Ράικο Ντανίλοβιτς θεωρεί ότι κάποιες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση του πολιτικού παρασκηνίου της δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού και ότι οι σερβικές αρχές έχουν καθήκον να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία αυτή.

"Τι στοιχεία έχει ο Γέλικο Κάτσιν δεν το γνωρίζω, μπορώ να μαντέψω, ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να έχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να μπει τελεία στο ζήτημα ποιος ήταν πολιτικά πίσω από τη δολοφονία" είπε.