Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα νέο, πολύ ισχυρό είδος ρουκετών με γόμωση διασποράς, ο οποίος δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη συριακή σύγκρουση, σύμφωνα με ανακοίνωσή του από τη Βηρυτό.

Φωτογραφίες που ελήφθησαν έπειτα από μια πρόσφατη επίθεση στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας δείχνουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει ρουκέτες εδάφους-εδάφους 300 mm 9M55K ρωσικής κατασκευής που μπορούν να φέρουν γόμωση διασποράς με δεκάδες βομβίδια, τονίζει το Παρατηρητήριο.

Οι ρουκέτες χρησιμοποιήθηκαν στις 12 και 13 Φεβρουαρίου σε επιθέσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από δέκα.

Οι ρουκέτες αυτές είναι τρεις φορές ισχυρότερες σε σχέση με άλλα όπλα διασποράς που είχαν χρησιμοποιήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση και προειδοποιεί ότι το όπλο αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μεταξύ των πολιτών.

«Είναι τρομερό οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν εναντίον του λαού τους απαγορευμένα όπλα διασποράς», υπογραμμίζει ο Στιβ Γκουζ, διευθυντής στο αρμόδιο τμήμα για τους εξοπλισμούς του Παρατηρητηρίου. »Οι βόμβες διασποράς σκοτώνουν σύρους πολίτες και απειλούν τις μελλοντικές γενιές».

Οι βόμβες διασποράς απαγορεύονται σε 113 χώρες. Σκοτώνουν αδιακρίτως, ενώ τα βομβίδια που φέρουν διασπείρονται σε μεγάλη έκταση και συνεχίζουν να ακρωτηριάζουν και να σκοτώνουν πολίτες για χρόνια μετά την ρίψη τους.

Τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011.